Loading
Autoceste FBiH
19.4.2014
Magazin Start
z.jpg

Audio Intervju
Razgovarao Dario Novalic
Luxemburg,  decembra 2013.
VIDEOPRICE.jpg

VIDEOPRICE.jpg

aljazira.jpg
Video intervju

Foto galerija

nagrada-ekremm.jpg

Diplome s pečatom mafije

Šta klan Jusufranić radi u Travniku?Šta klan Jusufranić radi u Travniku?

Internacionalni univerzitet Bime i sina uskoro će, na našu žalost i sramotu, i formalno i pravno biti stvarnost

Piše: Nađa Ridžić

 

Ibrahim Jusufranić zvani Bimo, koji je nakon smjene sa mjesta direktora sarajevskog JP GRAS, sa sinom Jasminom, te šurom Branislavom Petrovićem, svojim dugogodišnjim poslovnim partnerima, preuzeo kontrolu većine dionica u Unioninvestu, te nezanemariv udio u Centrotransu, odlučio se okušati i u visokom obrazovanju. Naravno, iskustvo u ovoj oblasti stekao je donacijama sarajevskom Saobraćajnom fakultetu, koji je, kako tvrde dobro obaviješteni intelektualni krugovi, godinama bio privatna prćija njegovog rođaka, služeći isključivo za osiguranje sumnjivih diploma brojnim rođacima ovih obitelji.

Plodno tlo za realiziranje ovog biznisa našao je 2006. godine u Srednjobosanskom kantonu i tadašnjem ministru obrazovanja Branku Golubu čija je supruga, kažu, u bliskim rodbinskim vezama sa Biminom boljom polovinom. A onda je Jusufraniće krenulo. U prostorijama Osnovne škole u Turbetu 2007. godine osnovali su saobraćajni fakultet, zatim fakultet za tehničku logistiku, a potom i ekonomski. Svakom po jedan, Ibrahimu, Jasminu i Branislavu. Nedugo zatim, sva tri fakulteta sele u travničko naselje Bunar, u zgradu stovarišta građevinskog materijala. U osiguranju potrebne dokumentacije svesrdnu podršku uz Ministarstvo obrazovanja Srednjobosanskog kantona, te ministra Branka Goluba i njegovog pomoćnika Zorana Matoševića, Jusufranićima pružaju i u Općinskom sudu. U dokumentaciji, koja se uz pomenute institucije, nalazi i na zvaničnoj web-stranici fakulteta stoji:

Saobraćajni fakultet, u sudski registar upisan je 2007. godine, a u registar visokoškolskih ustanova Srednjobosanskog kantona 2009, znači dvije godine poslije. Na osnovu čega je upisan u sudski registar ostaje nejasno, kao i dilema jesu li potvrde o završenom studiju u ovom periodu legalne, legitimne i pravovaljane. No o tome neka brinu Bimini studenti, od kojih je većini trebao samo papir, a radno mjesto su imali ili su ga po završetku fakulteta dobili u zgradi u kojoj su navodno studirali. Naravno, brigu s njima trebali bi dijeliti i uposlenici Ministarstva obrazovanja, u kojem, kada je ova visokoškolska rašomonijada u pitanju, nema nevinih. Studenti se upisuju, a nastava izvodi po kriterijima dogovorenim unutar porodočnog klana. Potpisi i ocjene počesto se upisuju po ugostiteljskim objektima, uz obrazloženje ovaj nam je dao donaciju. Pojedini predavači odbijaju pristati na takvu praksu i, naravno, kupe kofere. Njihova mjesta zauzima mlađi kadar, koji je tek zagazio u osmu deceniju života, poput Saliha Bučuka i Mladena Bodirože. Neki među njima profesorsku praksu sticali su provodeći skoro cijeli radni vijek u studentskoj službi pojedinih fakulteta. A onda je Kantonalno ministarstvo obrazovanja sugeriralo da Bimini fakulteti ne mogu raditi samostalno i oni formalno-pravno ulaze pod okrilje Univerziteta u Travniku. Ali samo formalno-pravno. Sudeći po dokumentaciji i javnim istupima, Ibrahim Jusufranić Bimo, samo godinu dana od otvaranja porodičnih fakulteta, sebe u javnosti titulira rektorom nepostojećeg Internacionalnog univerziteta u Travniku. Kao vlasnik fakulteta i nepostojećeg Univerziteta, sklapa ugovore sa srodnim fakultetima u susjednoj Hrvatskoj.

Istovremeno, ovaj mafijaški klan nastoji na brzinu iškolovati što više magistara. Među prvim magistrantima je i njegov sin, poslovni partner i vlasnik jednog od tri fakulteta, Jasmin, koji je nakon što je, kažu, završio elektrotehniku, odlučio magistrirati na babinoj ekonomiji. I onda mu se omakne zbog kamera. A, kažu, u pauzi između briga o pozamašnim udjelima u brojnim firmama, učio i spremao magistarski noćima. Njegovo odustajanje otvorilo je oči i Rasimu Daciću, rektoru Univerziteta Travnik, čija tabla krasi zgradu Bime i sina mu, koji je poručio da će zbog činjenice da fakultet o izboru teme magistarskog rada Jusufranića juniora i datumu njegove odbrane nije zatražio saglasnost Rektorata, biti ekscesa, te da on neće staviti potpis na tu diplomu, kao ni na prethodne dvije koje su pod istim uvjetima nastale. Mediji objave i opet frka. Babo Ibrahim krene u pregovore i ubjeđivanja rektora da mu potpiše antidatiranu saglasnost, a kada ne uspije, uključi se i majka Smilja, koja s kućnog telefona zaprijeti glavnoj inspektorici obrazovanja te novinarima, koji su se eto usudili stati na put napredovanju u naučnim krugovima, njenom junioru. Zabrine to i ostale prijavljene magistrante, među kojima ima, kažu, i onih koji su nakon završene muzičke akademije odlučili magistrirati na Biminoj ekonomiji.U pauzama između organiziranja odbrana magistarskih radova, rektor nepostojećeg Internacionalnog univerziteta, za čije je osnivanje, istina, od Vlade Srednjobosanskog kantona dobio saglasnost, ali i pored pomoći moćnih zaštitnika u nadležnom Ministarstvu još nije uspio upisati u sudski registar, organizira i međunarodni simpozij. Do 6. maja na njihovoj zvaničnoj stranici pisalo je da je suorganizator Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, čiji je ministar Rudo Vidović predstavljen kao predsjednik organizacionog odbora. U sastavu istog su bila zvučna imena, poput premijera SBK-a Salke Selmana, travničkog načelnika Tahira Lende, pomoćnika ministra obrazovanja Zorana Matoševića. Ali, opet nakon objave u medijima, obavijest se drastično mijenja. Nema više zvučnih imena, a uz Internacionalni univerzitet dodato je u osnivanju. Nastojeći sakriti tragove mafijaških poslova u navodnom visokom obrazovanju, Jusufraniću, koji i dalje sebe titulira rektorom, omaknu se greške, koje je lako otkriti. On sam podastire svoje neznanje i time na naplatu stiže propušteno redovno obrazovanje. Šta li tek čeka one kojima je on dijelio diplome.

No, ne sumnjajući u spregu obrazovne i političke mafije, Internacionalni univerzitet će uskoro i formalno i pravno biti stvarnost i postati treći privatni univerzitet u Travniku. Uz dva državna na ovom prostoru, i Oxford bi nam pozavidio. Prateći samo zvaničnu web-stranicu klana Jusufranić, koji se sam spleo u kučine, sasvim se logičnim nameće zaključak, da država godinama nije htjela pratiti mafijaške tokove novca koji se slijevao u džepove porodice Jusufranić i Petrović. Jer da jesu, nakon ojađenih radnika sarajevskog GRAS-a i Unioninvesta, barem bi bili pošteđeni brojni studenti. A bogami i država, koju bi narednih godina trebao voditi Bimin kadar, kojem se uskoro pridružuje i četvrti fakultet - ekološki. Sačuvaj nas Bože.

Biznis
Opcija b? Teško da postoji!

Opcija b? Teško da postoji!

Treći entitet, nešto što ne postoji, ali Dragan Čović nije zadovoljan i drugačije bi ga postavio

oglasi.ba
Crna hronika
Elez prijeti glavnom uredniku Starta BiH!

Elez prijeti glavnom uredniku Starta BiH!

Nakon što se pojavio novi broj magazina Start BiH osoba koja se predstavila kao Darko Elez javila se telefonom redakciji i zaprijetila da će se osvetiti Dariju Novaliću i njegovoj porodici

EFM.BA
Svijet
Svijet baci trećinu proizvedene hrane

Svijet baci trećinu proizvedene hrane

To je neprihvatljivo u situaciji kad je 842 miliona ljudi na planeti gladno i pothranjeno, smatra direktor FAO Jose Graziano da Silva

AthenaLogo.jpg
Biznis
BMW povlači 232 hiljade auta iz Kine

BMW povlači 232 hiljade auta iz Kine

Na vozilima sa motorima N52K, N52T, te N55 je zabilježena greška na klipovima motora, a proizvođač je najavio besplatnu zamjenu

superoglesi.jpg
Zabava
Marquez u bolnici

Marquez u bolnici

Osamdesetsedmogodišnji nobelovac hospitaliziran zbog, kako se nezvanično navodi, pneumonije

PRIVATIZACIJA.jpg
Sport
Real i Chelsea u polufinalu Lige prvaka

Real i Chelsea u polufinalu Lige prvaka

Real Madrid je poražen u gostima od Borrusije Dortmund rezultatom 2:0, dok je Chelsea pobijedio PSG sa 2:0

starigrad.jpg
Pozitivna BiH
Promjene su jedina konstanta

Promjene su jedina konstanta

Banjalučki Sopot krenuo na turneju kojom promoviše svoj treći album Sopotnik


DF-2014-web-baneri_startbih_730x90.jpg
BANNER.jpg