Brinemo za okoliš
lon

EU poručuje Britaniji: Vrijeme je da se suočimo s teškim činjenicama o Brexitu

13.03.2018
STRASBOURG, 13. mart 2018

Pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier rekao je danas da Velika Britanija neće moći zadržati sadašnje privilegije kada napusti Uniju, posebno one u vezi trgovine, prenosi Reuters.

Evropska unija i Britanija se nadaju, do kraja ovog mjeseca, dogovoru o tranzicijskom periodu i početku pregovora o budućim odnosima. 

Ali, velike razlike u stavovima u vezi razvoda sa Britanijom dovele su blok u situaciju da mora upozoravati London kako vrijeme ističe, da tranzicijski period nije obaveza i da London mora biti precizniji i realističniji u svojim zahtjevima u pogledu budućih odnosa. 

- Ne možete istovremeno imati status treće zemlje, i tražiti istu poziciju i prednosti kao da ste u Evropskoj uniji. Vrijeme je da se suočimo s teškim činjenicama - rekao je Barnier tokom plenarnog zasjedanja Parlamenta Evropske unije.

Evropska unija je prošle sedmice odbila poziv britanske premijerke Therese May za specijalne odnose poslije Brexita, nudeći samo sporazum o slobodnoj trgovi bez posebnog tretmana britanskog finansijskog sektora. 

Barnier je danas rekao da nema drugih opcija, obzirom da je London želio izlazak iz jedinstvenog tržišta i carinske unije. On je branio prijedlog EU da nastavi regulirati trgovinu u Sjevernoj Irskoj nakon Brexita ukoliko ne bude drugog rješenja za granicu između te teritorije i Irske. Taj je plan žestoko kritiziran u Londou i Belfastu, ali je Barnier rekao da je on samo utvrdio realnost na terenu. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vr
Od nedjelje ljetno računanje vremena
21.03.2018

vars
Poljska namjerava tražiti kompenzaciju za razaranja u Drugom svjetskom ratu
21.03.2018

Poljska će u ovoj godini razmatrati načine dobijanja kompenzacije za razaranja pretrpljena tokom Drugog svjetskog rata, izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz.

bk
Bijela kuća brani Trumpovu čestitku Putinu
21.03.2018

Bijela kuća branila je "nužnost dijaloga" s Kremljom.

SBF