Brinemo za okoliš
cur

Fondacija CURE u Sarajevu organizovala šetnju povodom 8. marta

08.03.2018
SARAJEVO, 8. mart 2018

Fondacija CURE organizovala je danas u Sarajevu aktivističku šetnju povodom 8. marta,Međunarodnog dana žena, kako bi skrenula pažnju na "nevidljivost" problema s kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini.

Aktivistkinja Fondacije Vildana Džekman izjavila je da im je cilj ukazati na institucionalne politike koje kontinuirano krše ženska prava.

Dodala je da žele podsjetiti na početke osmomartovskog marša i skrenuti pažnju na nasilje s kojim se žene u Bosni i Hercegovini suočavaju.

- Problemi koji još nisu riješeni su neujednačene porodiljske naknade, problemi s alimentacionim fondom, neujednačenost po pitanju medicinski potpomognute oplodnje među entitetima, diskriminacija i mobing na radnom mjestu, kršenje prava marginalizovanih grupa žena, institucionalni problemi žena s invaliditetom, te nezastupljenost žena u procesu ustavnih reformi - navela je Džekman.

Šetnja je organizovana od zgrade Parlamentarne skupštine BiH, kroz ulicu Maršala Tita, do Trga djece Sarajeva.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kuca
Osigurano 79.000 KM za rad 'Roditeljske kuće'
20.03.2018

Sredstva, u iznosu 79.000 KM, prikupljana su za osiguranje nesmetanog rada "Roditeljske kuće" koja egzistira zahvaljujući senzibilitetu pojedinaca i društvenih struktura u posljednje dvije godine.

ob
U BiH sutra oblačno sa kišom, susnježicom i snijegom
20.03.2018

U Sarajevu će biti oblačno vrijeme sa snijegom. Temperatura zraka između -3 i 0 stepeni.

sud
Građani u BiH se najviše žale na predugo trajanje sudskih postupaka
20.03.2018

Ombudsmenima Bosne i Hercegovine u prošloj godini je najviše žalbi građana upućeno iz oblasti gađanskih i političkih prava.

SBF