Brinemo za okoliš
tuzi

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv pomagača 'Zemunskog klana'

08.03.2018


SARAJEVO, 8. mart 2018

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Gligić Bore (rođenog 1969. godine u Tuzli, državljanina BiH i R Srbije) i Milanović Igora (rođenog 1987. godine u Lazarevcu, državljanina R Srbije). 

Optuženi se terete da su počinjenjem kaznenih djela, u okviru organizirane kriminalne skupine vršili krađu identiteta građana i omogućili osobama iz kriminalnog miljea, izradu nezakonitih osobnih dokumenata CIPS, sa stvarnim podacima drugih osoba, čime su pripadnicima kriminalnog miljea iz Srbije, Crne Gore i Bugarske, među kojima i pripadnicima tzv. „Zemunskog klana“ omogućili lažne identitete u najmanje oko 50 slučajeva.

Kako navode iz Tužiteljstva BiH u saopćenju za javnost, optuženi se terete, da su kao dio organizirane kriminalne skupine, u razdoblju od 2013. do 2016. godine, sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima, činjenjem niza organiziranih protuzakonitih radnji, uglavnom osobama iz kriminalnog miljea, nezakonito omogućili podnošenje zahtjeva za izdavanje osobnih dokumenata CIPS, sa podacima stvarnih osoba a fotografijama osoba kojima je pribavljen lažni identitet.

Prema prikupljenim dokazima, prilikom izvršenja kaznenih djela, optuženi su zajedno sa drugim pripadnicima organizirane kriminalne skupine, pronalazili podatke o državljanima BiH, koji već dugo ne žive u Bosni i Hercegovini, te koji nisu podnosili zahtjeve za osobne dokumente BiH, kako bi počinjenjem kaznenih djela, zloupotrijebili njihov identitet.

U optužnici je precizirano ukupno 49 nezakonitih dobijanja osobnih dokumenata, u kojima su optuženi zajedno sa drugim osobama, aktivno sudjelovali u omogućavanju krivotvorenja identiteta, kako bi se osobe iz kriminalnog miljea, mogle skrivati od policijskih organa i putovati preko granice izbjegavajući raspisane tjeralice.

 Akcijom pravosudnih i sigurnosnih organa BiH, počinitelji ovih nezakonitih aktivnosti, kojima je pričinjena velika šteta Bosni i Hercegovini, sistemu osobnih dokumenata CIPS –IDDEEA, su otkriveni i procesuirani u okviru akcije kodnog naziva „Papirus“, a nezakoniti osobni dokumenti poništeni i stavljeni van snage.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

zatvor
START U POSJETI ŽENSKOM ZATVORU U TUZLI: Razbojništvo sam počinila jer mi je dijete bilo bolesno
18.03.2018

Dvadesetsedmogodišnja S. K. prva ulazi. Pristojna je i smirena. Želi da razgovara, ali da joj se na fotografiji koju ćemo objaviti ne vidi lice. U zatvor je stigla početkom prošlog decembra. Osuđena je na godinu dana zbog nasilja u porodici, tačnije

sar
Dva maloljetnika lakše povrijeđena u sinoćnjoj pucnjavi u centru Sarajeva
16.03.2018

Naime, u četvrtak u 18.50 sati obaviještena je Druga policijska uprava (PU) da je u ulici Maršala Tita, općina Centar, došlo do upotrebe vatrenog oružja.

zat
Predložen pritvor za Hasanbašića, osumnjičen za teško ubistvo u pokušaju
12.03.2018

Za ovom osobom, koja je bila u bjekstvu, raspisana je ranije potraga, radi daljeg izdržavanja kazne u KPZ-u Zenica.

SBF