Brinemo za okoliš
kin

Četiri velika međunarodna događaja ove godine u Kini

08.03.2018
PEKING, 8. mart 2018

Ministar vanjskih poslova Narodne Republike Kine Wang Yi na marginama godišnjeg zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa (NPC) najavio je četiri glavna događaja koja će ove godine biti održana u Kini, prenosi Xinhua.

Na južnom kineskom otoku i provinciji Hainan u aprilu će biti godišnja konferencija Boao foruma, koji okuplja lidere iz vladinog, nevladinog, biznis sektora te predstavnike akademije iz cijele Azije, a ovogodišnja tema bit će reforme i otvaranje.

Potom dolazi samit Šangajske organizacije za saradnju (Shanghai Cooperation Organization Summit). Tema ovogodišnjeg sastanka organizacije u kojoj je pored Kine i Rusije još šest azijskih država te dvocifren broj zemalja koje u različitim formama učestvuju, je "Duh šangaja".

Forum Kinesko-afričke saradnje, koji okuplja skoro sve afričke države i koji postoji od 2012., bit će upriličen u Pekingu sa fokusom na Inicijativu "Pojas i put".

Na koncu, u novembru će u Šangaju biti održana Prva međunarodna uvozna izložba (First International Import Expo) s fokusom na dalje otvaranje tržišta.

U Kini se u martu tradicionalno održavaju "Dva zasjedanja", Kineske narodne političke savjetodavne konferencije (CPPCC) te Svekineskog narodnog sabora (NPC), najvišeg zakonodavnog tijela države.

Ovogodišnji NPC je još značajniji jer dolazi nakon prošlogodišnjeg 19.Kongresa Komunističke partije Kine (CPC) na kojem je izabrano partijsko rukovodstvo. NPC će pored izbora najviših državnih dužnosnika razmatrati i osnovna društveno-politička i ekonomska kretanja Kine u narednom petogodišnjem periodu.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sa
MS&WOOD na Izložbi dizajna u Šangaju, veliki interes za namještaj iz Fojnice
20.03.2018

Ovog puta kompanija se predstavila novitetima iz kolekcije “Primum” i “Elle”.

vino
Održano ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na Mostarski sajam gospodarstva
20.03.2018

Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena u cijelom svijetu.

naf
Cijene nafte blago porasle drugi tjedan zaredom
19.03.2018

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, drugi tjedan zaredom, a trgovalo se oprezno zbog nesigurnosti na svjetskim burzama nakon što je Bijela kuća najavila carine na uvoz kineskih proizvoda.

SBF