Brinemo za okoliš
sir

Francuska traži od Rusije i Irana da osiguraju primirje u Siriji

08.03.2018
PARIZ, 8. mart 2018

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u četvrtak je zatražio od Rusije i Irana da izvrše svoj uticaj na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kako bi se osiguralo da Damask poštuje rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na 30-dnevni prekid vatre.

Le Drian je također ponovio da će Francuska odgovoriti ukoliko se dokaže da su sirijske vladine snage koristile hemijsko oružje. 

Francuski predsjednik  Emmanuel Macron i njegova vlada u posljednjim su sedmicama u više navrata pozivali na primirje u Siriji kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći blokiranim civilima, ali su se borbe nastavile, prenosi Reuters.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ab
Abbas optužio Hamas za pokušaj ubistva Hamdallaha, zaprijetio akcijom
20.03.2018

Predsjednik Abbas izjavio je da ne želi kazniti palestinski narod, ali da mora poduzeti akciju protiv Hamasa, koji vlada Gazom i odbija dopustiti palestinskoj vladi da tu vlada.

erd
Erdogan: Sjedinjene Države bi trebale prestati s "obmanama" u Siriji
20.03.2018

Erdoganovi tipično ratoborni komentari uslijedili su nakon što je američki State Department reagovao na tursko preotimanje Afrina od kurdskih milicija, izražavajući brigu zbog sudbine civila.

tm
Tri autobusa s diplomatama ruske ambasade u Londonu vraćaju se u Moskvu
20.03.2018

Službenici ruske ambasade mahali su odlazećim diplomatima i njihovim porodicama dok su napuštali London, javio je Reutersov fotoreporter s lica mjesta.

SBF