Brinemo za okoliš
zas

Norveška povećava pomoć Zapadnom Balkanu za oko 140 miliona norveških kruna

07.03.2018
SARAJEVO, 7. mart 2018

Norveška skoro udvostručuje razvojnu pomoć za Zapadni Balkan – od 175 miliona norveških kruna (NOK) u 2017. godini povećava na 319 miliona NOK u 2018. godini.

U dokumentu posvećenom norveškoj vanjskoj i sigurnosnoj politici objavljenom prošle godine, Vlada je objavila da će povećati pomoć za promociju stabilnosti, demokratije i razvoj u susjednim područjima. Evropska unija i jedan broj pojedinačnih evropskih zemalja u ovom trenutku također pojačavaju fokus na Zapadni Balkan. Sve zemlje primaoci u regiji žele članstvo u Evropskoj uniji. Evropska komisija je 6. februara predstavila ambicioznu strategiju za proširenje Unije uključujući i Zapadni Balkan.

  - Zemlje Zapadnog Balkana moraju provesti obimne reforme kako bi mogle garantovati demokratiju, jačanje vladavine prava, otvarati nova radna mjesta i postići ekonomski i društveni napredak. One trenutno spadaju u najsiromašnije zemlje u Evropi, u nekima je čak nezaposlenost mladih do 60 posto. Od vitalne je važnosti da ove zemlje uspiju u svojim naporima kako bi ponovo mogle doprinositi razvoju, saradnji i sigurnosti u Evropi. Ovo će biti i u interesu Norveške i Evrope u cjelini - izjavila je ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Søreide.

Norveška pomoć je namijenjena poboljšanju saradnje i pomirenja u regiji, ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta, dobrom upravljanju i borbi protiv korupcije, zaštiti manjina i jačanju civilnog društva. Prioriteti se razlikuju od zemlje do zemlje, u zavisnosti od njenih potreba i prioriteta drugih donatorskih zemalja i Evropske unije.

Norveška pomoć se zasniva na pojedinačnim prioritetima zemalja primaoca, te će biti usklađena sa učešćem drugih zemalja donatora i Evropske unije. Jedan dio sredstava bit će dodijeljen programima koji će se finansirati u saradnji sa drugim donatorima, među koje spada i Evropska unija.

Norveška sredstva su dostupna za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Jedan dio sredstava bit će dodijeljen regionalnim projektima koji uključuju dvije ili više zemalja, saopćeno je iz Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sad
Ambasada SAD-a s lokalnim partnerima održala vježbu odgovora na krizne situacije
21.03.2018

Vježba odgovora u slučaju krizne situacije održana je danas u krugu zgrade Ambasade SAD-a u Sarajevu, u saradnji s lokalnim i državnim institucijama.

zima
Sutra snijeg u većem dijelu BiH
21.03.2018

U Bosni i Hercegovini sutra će biti oblačno vrijeme. Nove padavine se očekuje već prijepodne na istoku i jugu i postepeno prema večernjim satima će se premještati preko cijele BiH.

min
Elektronski dnevnik od septembra obavezan u osnovnim školama KS
21.03.2018

Na taj način će se, dodala je, neovisno provjeravati i sam plan i program, njegov obim i korelacija sadržaja, te provodljivost i upućenost na učenike.

SBF