Brinemo za okoliš
mo

Moon: Sankcije Sjevernoj Koreji ostaju na snazi

07.03.2018
SEOUL/WASHINGTON, 7. mart 2018

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u srijedu da sankcije Sjevernoj Koreji neće biti ublažene radi održavanja samita s Pyongyangom, ali su kineski državni mediji upozorili da Sjeverna Koreja nije zabrinuta i da su razgovori jedino rješenje.

U prvom sastanku takve vrste, južnokorejski zvaničnici sastali su se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom u ponedjeljak, i saopćili su da je on izrazio spremnost na denuklearizaciju Korejskog poluotoka ukoliko se garantira sigurnost njegovoj zemlji. 

Sjeverna i Južna Koreja narednog mjeseca će održati prvi sastanak svojih čelnika od 2007. u pograničnom selu Panmunjom, saopćio je  Chung Eui-yong, čelnik južnokorejske delegacije.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako Sjeverna Koreja izgleda iskrena u svojoj očiglednoj spremnosti da obustavi nuklearne probe ukoliko održi razgovore o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama.

- Gledajući vijesti na Twitteru, vjerujem da je predsjednik Trump optimista prema rezultatima posjete (južnokorejskih zvaničnika) Sjevernoj Koreji - izjavio je Moon tokom radnog ručka s čelnicima političkih stranaka u srijedu.

- Ovo je, ipak, samo početak, i ja vjerujem da nismo u situaciji da možemo biti optimisti - kazao je.

Moon je dodao da ne planira ublažiti sankcije protiv Sjevera samo radi održavanja samita s Pyongyangom, saopćio je Shin Yong-hyun iz opozicione stranke  Bareun Mirae na brifingu za novinare nakon radnog ručka, prenosi Reuters.  

 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ab
Abbas optužio Hamas za pokušaj ubistva Hamdallaha, zaprijetio akcijom
20.03.2018

Predsjednik Abbas izjavio je da ne želi kazniti palestinski narod, ali da mora poduzeti akciju protiv Hamasa, koji vlada Gazom i odbija dopustiti palestinskoj vladi da tu vlada.

erd
Erdogan: Sjedinjene Države bi trebale prestati s "obmanama" u Siriji
20.03.2018

Erdoganovi tipično ratoborni komentari uslijedili su nakon što je američki State Department reagovao na tursko preotimanje Afrina od kurdskih milicija, izražavajući brigu zbog sudbine civila.

tm
Tri autobusa s diplomatama ruske ambasade u Londonu vraćaju se u Moskvu
20.03.2018

Službenici ruske ambasade mahali su odlazećim diplomatima i njihovim porodicama dok su napuštali London, javio je Reutersov fotoreporter s lica mjesta.

SBF