Brinemo za okoliš
ep

Erdogan i Putin razgovarali o humanitarnoj drami u Istočnoj Guti

07.03.2018
ANKARA,7. mart 2018

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Rusije Vladimir Putin telefonom su razgovarali o humanitarnoj drami u Istočnoj Guti kao i o drugim dešavanjima u Siriji, javlja agencija Anadolija.

Prema diplomatskim izvorima, tokom razgovora je naglašeno da je dostava humanitarne pomoći civilima u Istočnoj Guti od ogromnog značaja.

Također su se suglasili kako je veoma važno da stradanja u Istočnoj Guti prestanu što prije.

Naglašeno je da su zajednički napori Turske, Rusije i Irana veoma važni za potpunu provedbu primirja u Istočnoj Guti.

Snage odane Assadovom režimu od 19. februara ubile su 824 civila u Istočnoj Guti, a strahuje se da bi broj žrtava mogao porasti jer napadi u toj regiji i dalje traju.

Istočna Guta je pod kontrolom snaga sirijske opozicije, a regija je pod potpunom opsadom režimskih snaga već skoro šest godina.

U posljednjim mjesecima, snage odane režimu intenzivirale su napade na naseljena mjesta, a okončanje napada nije donijelo ni to što je regija na mirovnom procesu u Astani proglašena zonom deeskalacija.

Blizu 400.000 civila u Istočnoj Guti stalna su meta napada snaga odanih Assadovom režimu koji ne dozvoljava dopremanje humanitarne pomoći u regiju.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ab
Abbas optužio Hamas za pokušaj ubistva Hamdallaha, zaprijetio akcijom
20.03.2018

Predsjednik Abbas izjavio je da ne želi kazniti palestinski narod, ali da mora poduzeti akciju protiv Hamasa, koji vlada Gazom i odbija dopustiti palestinskoj vladi da tu vlada.

erd
Erdogan: Sjedinjene Države bi trebale prestati s "obmanama" u Siriji
20.03.2018

Erdoganovi tipično ratoborni komentari uslijedili su nakon što je američki State Department reagovao na tursko preotimanje Afrina od kurdskih milicija, izražavajući brigu zbog sudbine civila.

tm
Tri autobusa s diplomatama ruske ambasade u Londonu vraćaju se u Moskvu
20.03.2018

Službenici ruske ambasade mahali su odlazećim diplomatima i njihovim porodicama dok su napuštali London, javio je Reutersov fotoreporter s lica mjesta.

SBF