Brinemo za okoliš
com

Cormack i Vijeće mladih SAD-a najavili online platformu 'Univerziteti.ba'

06.03.2018
SARAJEVO, 6. mart 2018

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i članovi Vijeća mladih Ambasade SAD-a u BiH najavili su danas realizaciju projekta "Univerziteti.ba", sveobuhvatne online baze podataka o svim univerzitetima i fakultetima u BiH, programima i načinima učenja.

Ambasadorica Cormack istakla je da je Vijeće odlučilo da su ključna pitanja koja ih zanimaju kvalitetno učenje te opcije i informacije gdje će studirati i koje će programe odabrati.

Pojasnila je da je u SAD-u vrlo lako doći do informacija koji su univerziteti, ali i programi najbolji.

- Odgovor Vijeća mladih na taj problem je projekt "Univerziteti.ba", vrlo ambiciozan, ali jednostavan. Ideja je da se svim studentima u BiH osigura slobodan i otvoren pristup informacijama o studiranju i načinu učenja te najboljim programima koji se nude na univerzitetima - kazala je.

Da bi stranica funkcionirala, dodala je Cormack, potrebno je istinsko partnerstvo Vijeća mladih, univerziteta, studenata i lokalnih zajednica.

Zahvaljujući dosadašnjem radu članova Vijeća, kazala je ambasadorica Cormack, oko 40 posto univerziteta i fakulteta u BiH je uključeno u projekt te je pozvala preostalih 60 posto da se uključe u partnerski odnos kako bi stranica uistinu bila funkcionalna i iskoristiva za mlade ljude koji žele studirati.

Koordinatorica Vijeća mladih SAD-a Sonja Kesić kazala je da je to vijeće neformalno tijelo, osnovano 2015. godine sa ciljem okupljanja mladih lidera kako bi zajedno radili na rješavanju brojnih problema sa kojima se suočavaju mladi ljudi u BiH.

Izrazila je nadu da će stranica Univerziteti.ba biti u funkciji prije početka naredne akademske godine, kako bi budući studenti na jednom mjestu imali jedinstvenu bazu podataka o svim fakultetima i univerzitetima u BiH.

Članica Vijeća Lejla Kasum istakla je da u BiH trenutno ne postoji niti jedna sveobuhvatna platforma takvog tipa te da Vijeće mladih smatra da će većina obrazovnih institucija prepoznati kvalitet i korist od podataka dobijenih nakon provedenog istraživanja u okviru tog projekta.   


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kuca
Osigurano 79.000 KM za rad 'Roditeljske kuće'
20.03.2018

Sredstva, u iznosu 79.000 KM, prikupljana su za osiguranje nesmetanog rada "Roditeljske kuće" koja egzistira zahvaljujući senzibilitetu pojedinaca i društvenih struktura u posljednje dvije godine.

ob
U BiH sutra oblačno sa kišom, susnježicom i snijegom
20.03.2018

U Sarajevu će biti oblačno vrijeme sa snijegom. Temperatura zraka između -3 i 0 stepeni.

sud
Građani u BiH se najviše žale na predugo trajanje sudskih postupaka
20.03.2018

Ombudsmenima Bosne i Hercegovine u prošloj godini je najviše žalbi građana upućeno iz oblasti gađanskih i političkih prava.

SBF