Brinemo za okoliš
kor

Dvije Koreje dogovorile samit krajem aprila

06.03.2018
SEUL, 6. mart 2018

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un pristao je na održavanje istorijskog samita s južnokorejskim predsjednikom u idućem mjesecu i uvođenje moratorija na nuklearne i raketne probe ako njegova zemlja održi razgovore sa Sjedinjenim Državama, saopćio je u utorak visoki južnokorejski zvaničnik. 

Chung Eui-yong, direktor južnokorejske agencije za nacionalnu sigurnost, izjavio je da su se dvije Koreje dogovorile da održe svoj treći međusobni samit od Korejskog rata u selu na nemirnoj granici dvije zemlje krajem aprila. Također je saopćio da će čelnici uspostaviti kanal komunikacije "vruću liniju" kako bi ublažili vojne napetosti i da će se zajednički obratiti javnosti prije planiranog samita.

Chung je predvodio desetočćlanu južnokorejsku delegaciju koja se sastala s Kimom tokom dvodnevne posjete Pyongyangu.

Sporazum je uslijedio nakon niza kooperativnih koraka koje su poduzele dvije Koreje tokom Olimpijade u Pyeongchangu u Južnoj Koreji, Napetosti su bile visoke tokom prošle godine zbog brojnih sjevernokorejskih proba nuklearnog i raketnog naoružanja.

Dva prethodna samita, u 2.000. i 2.007., održana su između Kimovog pokojnog oca, Kim Jong Ila, i dvojice liberalnih južnokorejskih predsjednika. Oni su rezultirali nizom projekata saradnje između dvije Koreje koje su narušile kasnije konzervativne vlsde u Južnoj Koreji.

Chung je kazao da je Sjeverna Koreja pristala da prekine nuklearne i raketne probe sve dok održava razgovore sa Sjedinjenim Državama.

Sjeverna Koreja također je jasno poručila da nema potrebe da zadržava svoje nuklearno oružje ukoliko se ne uklone vojne prijetnje protiv nje i ne dobije pouzdane sigurnosne garancije, kazao je Chung, prenosi Associated Press.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vr
Od nedjelje ljetno računanje vremena
21.03.2018

vars
Poljska namjerava tražiti kompenzaciju za razaranja u Drugom svjetskom ratu
21.03.2018

Poljska će u ovoj godini razmatrati načine dobijanja kompenzacije za razaranja pretrpljena tokom Drugog svjetskog rata, izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz.

bk
Bijela kuća brani Trumpovu čestitku Putinu
21.03.2018

Bijela kuća branila je "nužnost dijaloga" s Kremljom.

SBF