Okoliš
li

Premijer Li: Kina će činiti više za dobrobit naroda

06.03.2018
PEKING, 6. mart 2018

Kina će činiti više kako bi direktno poboljšala položaj ljudi, riješila njihove probleme i osigurala ispunjenje njihovih osnovnih potreba, rekao je kineski premijer Li Keqiang.

- Naš cilj je pomoći ljudima da budu zadovoljniji, sretniji i sigurniji – kazao je Li u ponedjeljak, prezentirajući izvještaj o radu vlade na uvodnom sastanku godišnjeg parlamentarnog zasjedanja, javlja Xinhua.

Kina će pokrenuti trogodišnji plan obnove kako bi riješila stambeno pitanje u zapuštenim urbanim područjima, počevši s izgradnjom 5,8 miliona stambenih jedinica ove godine.

- Mi ćemo pomoći ljudima u kupovini privatnih domova, te razviti tržište iznajmljivanja i suvlasništva – naveo je.

Vlada će se fokusirati na povećanje zaposlenosti i na osnivanje novih firmi. Kina će poboljšati usluge zapošljavanja, započeti velike projekte strukovnog osposobljavanja i koristiti model Internet Plus kako bi stvorila nove vrste radnih mjesta.

Kina će razviti pravedno, kvalitetno obrazovanje promoviranjem integrisanog razvoja obaveznog obrazovanja u gradovima i selima, čime će značajno smanjiti stopu odustajanja od školovanja u selima, ubrzavajući put ka ukidanju razreda s velikim brojem učenika u gradskim školama, te riješiti problem pretrpanosti vannastavnim aktivnostima kojima su opterećeni učenici osnovnih i srednjih škola, zaključio je Li.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ab
Abbas optužio Hamas za pokušaj ubistva Hamdallaha, zaprijetio akcijom
20.03.2018

Predsjednik Abbas izjavio je da ne želi kazniti palestinski narod, ali da mora poduzeti akciju protiv Hamasa, koji vlada Gazom i odbija dopustiti palestinskoj vladi da tu vlada.

erd
Erdogan: Sjedinjene Države bi trebale prestati s "obmanama" u Siriji
20.03.2018

Erdoganovi tipično ratoborni komentari uslijedili su nakon što je američki State Department reagovao na tursko preotimanje Afrina od kurdskih milicija, izražavajući brigu zbog sudbine civila.

tm
Tri autobusa s diplomatama ruske ambasade u Londonu vraćaju se u Moskvu
20.03.2018

Službenici ruske ambasade mahali su odlazećim diplomatima i njihovim porodicama dok su napuštali London, javio je Reutersov fotoreporter s lica mjesta.

SBF