Brinemo za okoliš
dan

Dogodilo se na današnji dan

06.03.2018
Dogodilo se na današnji dan

1480. – U Toledu je potpisan sporazum kojim je Španija priznala portugalsko osvajanje Maroka, a Portugalija se odrekla pretenzija prema Kanarskim ostrvima.

1521. – Posada na čelu s portugalskim istraživačem Ferdinandom Magellanom postaje prva europska ekspedicija koja je stigla do Guama u Marijanskim otocima. Tijekom opskrbe za nastavak puta oko svijeta došlo je do nesporazuma, domorodci su, mislivši kako se radi o trgovini, u zamjenu za hranu i proizvode htjeli uzeti barku kojom su mornari došli do obale zbog čega je Magellan otoke nazvao “Islas de los Ladrones” (Lopovski otoci).

1835. – U Veneciji je premijerno izvedena poznata Verdijeva opera “Traviata”.

1836. – Teksaška revolucija: Meksičke snage zauzele su Alamo.

1937. – Rođena je sovjetska astronautkinja, prva žena u svemiru, Valentina Terješkova.

1941. – Krunski savet Kraljevine Jugoslavije, donio odluku da Jugoslavija pristupi Trojnom paktu, pod uslovom da joj Njemačka i Italija garantuju nepovredivost teritorije.

1946. – Francuska priznala Vijetnam kao nezavisnu državu u okviru Indokineske federacije.

1953. – Georgij Maljenkov je poslije smrti boljševičkog diktatora Josifa Staljina postao sovjetski premijer i prvi sekretar Komunističke partije.

1957. – Bivše britanske kolonije Zlatna Obala i Togoland su ujedinjene u državu pod nazivom Gana, koja je stekla nezavisnost u okviru Komonvelta, čime je počeo talas dekolonizacije u Africi.

1965. – Ministarstvo odbrane SAD-a saopštilo je da će u Južni Vijetnam prebaciti 3.500 marinaca, čime je otpočelo otvorena američka vojna okupacija u toj zemlji.

1970. – Iz Komunističke partije Čehoslovačke isključen je njen bivši lider Aleksander Dubček.

1980. – Francuska spisateljica belgijskog porijekla Margerit Jursenar postala je prva žena član Francuske akademije.

1988. – Britanski komandosi, pripadnici elitne jedinice SAS, u Gibraltaru ubili su trojicu pripadnika Irske republikanske armije.

1999. – Na sjeveru Kambodže uz granicu s Tajlandom uhapšen je Ta Mok, posljednji od vođa maoističkog gerilskog pokreta “Crvenih Kmera”, koji su tokom četvorogodišnje strahovlade Kambodžom u drugoj polovini sedamdesetih godina 20. vijeka pobili između milion i dva miliona ljudi.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vr
Od nedjelje ljetno računanje vremena
21.03.2018

vars
Poljska namjerava tražiti kompenzaciju za razaranja u Drugom svjetskom ratu
21.03.2018

Poljska će u ovoj godini razmatrati načine dobijanja kompenzacije za razaranja pretrpljena tokom Drugog svjetskog rata, izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz.

bk
Bijela kuća brani Trumpovu čestitku Putinu
21.03.2018

Bijela kuća branila je "nužnost dijaloga" s Kremljom.

SBF