Okoliš
tuz

UKC Tuzla: Novi uspjeh kardiovaskularnih hirurga

05.03.2018
TUZLA, 5. mart 2018

Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i dalje je intenzivan operativni program, a pacijenti pristižu redovno iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Međutim, ističu da je zabrinjavajuća činjenica to što su pacijenti jako mladi, nedovoljno kondicionirani i u poodmaklim fazama bolesti te da se, obzirom na broj operiranih pacijenata u pravilnim vremenskim intervalima, javljaju rijetki i komplicirani slučajevi.

Tako je nedavno operiran pacijent koji je prethodno već operativno liječen zbog aneurizmatski izmijenjenog korijena aorte kada je prije gotovo deset godina rekonstruiran, odnosno zamijenjen korijen aorte.

Pacijent se javio zbog sličnih tegoba koje je ranije imao te je dijagnostički verificirano ponovno proširenje grudne aorte ali sada neposredno iznad mjesta ranijeg zahvata. Pacijent je operativno zbrinut te se uspješno oporavlja.

Prema riječima načelnika Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, doc.dr.med.sci. Mustafe Tabakovića ovako opsežan zahvat je veliki izazov i za veće centre u svijetu koji se bave kardiovaskularnom hirurgijom. Svakodnevno se i dalje vrše veliki operativni zahvati na srcu, aorti i velikim krvnim žilama.

Operativni tim su sačinjavali hirurzi mr.sc.dr. Alen Hajdarević, prim.doc.dr.med.sci. Dragan Piljić, dr. Nail Šehić i dr. Tarik Bakalović, zatim anesteziolog prof.dr.med.sci. Alisa Krdžalić i dr. Almir Kusturica, te medicinske sestre/tehničari Nermina Džambić, Senad Brković, Hariz Zulić, Elvis Okić i Almir Bundić, saopćeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

čerkez
Vakcinisanje je jedan od najboljih načina kojim roditelji mogu zaštititi djecu od potencijalno opasnih zaraznih bolesti
16.03.2018

U proteklom periodu je kod nas i u regionu je zabilježeno nekoliko smrtnih slučajeva zbog komplikacija od morbila, uključujući i kod djece. Analiza provođenja programa imunizacije i izvještaji koje pravi Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH ukazu

gla
KCUS - Besplatan skrining na glaukom
14.03.2018

Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas organizira besplatan skrining na glaukom, povodom obilježavanja Svjetske sedmice glaukoma.

grip
Viroze i oboljenja sa simptomima gripe u godišnjem prosjeku
13.03.2018

Oboljenja sa simptomima gripe bila su u laganom padu zbog zimskih temperatura u prethodnom periodu, jer temperaturni minusi pogoduju sprečavanju širenja virusa gripe.

SBF