Brinemo za okoliš
radu

Skijalište na Raduši omiljena destijacija domaćih i inozemnih posjetilaca

05.03.2018
GORNJI VAKUF-USKOPLJE, 5. mart 2018

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje raspolaže brojnim turističkim draguljima, od kojih posebnu pažnju ljubitelja skijanja privlači moderno skijalište na planini Raduša, koje je od grada udaljeno oko šesnaest kilometara.

- Sezona skijanja ovdje je počela sredinom januara, i mi se nadamo da će potrajati dok god bude snijega, koji je trenutno visok pola, a na višoj nadmorskoj visini i do jednog metra - kazao je Feni voditelj Ski-centra “Raduša” Mario Šipić.

Dodaje da su, zbog nepostojanja topova za vještačko osnježavanje staza, ski-liftovi u funkciji i ove zime samo vikendom, odnosno u dane kada se i bilježe najveće posjete gostiju iz Republike Hrvatske, većinom iz Splita koji je od ovog skijališta udaljen oko 166 kilometara.

-Česti gosti Ski-centra “Raduša” su, također, žitelji Dubrovnika, Zadra i drugih dalmatinskih mjesta, ali i nekih gradova u BiH, kao što su Mostar, Banja Luka i Sarajevo - naglasio je.

Uz uređene skijaške staze, dvosjed, vučnice i besplatni lift za najmlađe, ovaj centar svim zainteresiranim posjetiocima nudi smještaj u motelu “Pegasus”, usluge obližnjeg restorana, te neke druge sadržaje.

-Zadovoljni smo sezonom, i nadamo se da će biti bolja od prošle. Želja nam je da sadašnji izgled staza za skijaše potraje još koji vikend, jer je otvaranje skijališta kasnilo zbog manjka snijega i, općenito loših vremenskih uvjeta - kazao je.

Ističe da do Ski-centra vodi makadamski put, čije je asfaltiranje počelo u 2017., i da je u planu da se te aktivnosti nastave ove godine, za što su dijelom osigurana sredstva u općinskom budžetu.

- Put je uvijek prohodan za vozila, tako da do skijališta nije teško doći. Naravno, uz zimske gume i ostalu opremu, koja nam je potrebna kada idemo na planinu - poručio je Šipić.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

zen
Tradicionalna zenička 'čimburijada u bijelom'
21.03.2018

Održano je Četvrto međunarodno takmičenje u pravljenju 'zeničkog čimbura', oko stotinu učesnika sudjelovalo je na tradicionalnoj "Eko rafting regati".

list
Međunarodni sajam turizma i ekologije 'LIST 2018' od 3. do 5. maja u Lukavcu
21.03.2018

Prezentacija vina, kako domaćih tako i iz regije, okupit će znatan broj poznatih vinarija ali i ponuditi novosti iz te oblasti.

vranica
Matošević: Za još uspješniju zimsku sezonu treba unaprijediti infrastrukturu
19.03.2018

Upozoreno je da održavanje uglavnom preuzimaju skijaški centri, što im stvara velike financijske izdatke, pa na taj način umanjuju mogućnosti daljnjih ulaganja u modernu skijašku infrastrukturu.

SBF