Brinemo za okoliš
fna

Uspješna godina za Planinarsko društvo 'Planinar' Vogošća

05.03.2018
SARAJEVO, 5. mart 2018

I ovog vikenda Planinarsko društvo "Planinar" Vogošća ugostilo je brojne planinare, rekreativne sportaše, ljubitelje prirode koji žele pobjeći od gradske magle, smoga i zagađenosti.

Piše: Alma Zukanović

Predsjednik društva Alen Breko kazao je Feni da je vrlo zadovoljan brojem posjeta u prošloj godini te izrazio nadu da će 2018. godina biti još uspješnija. Dodao je da su 2017. godine ostvarili oko 1.100 posjeta te da je posebno ponosan na veliki broj planinara koji su posjetili Dom iz Hrvatske i Srbije. 

Breko je naglasio da u tekućoj godini imaju velike planove, da će članovi tog društva obići mnoge bh. planine, te kazao da su 1. mart, Dan nezavisnosti BiH dočekali na planini Motka, u blizini Vogošće.

Također je pohvalio saradnju s domaćim planinarskim društvima, a posebno je istakao kolege iz planinarskih društava sa Igmana, Trebevića i iz Pazarića.  

Planinarski dom Motka izgrađen je prije nekoliko godina, nalazi se iznad Vogošće u blizini sela Tihovići. Dom je izgrađen na nadmorskoj visini od 1.154 metra, ima 35 ležaja, te može primiti 50 osoba. Zauzima površinu od 220 metara kvadratnih.

Novosagrađani planinarski dom na Motki nakon što je otvoren za posjetitelje postao je jedan značajnijih potencijala i kapaciteta za razvoj turizma na području općine Vogošća, te posebno razvoj seoskog turizma, zbog blizine sela Tihovići.

Udaljen nešto više od desetak kilometara od grada, smješten u netaknutoj prirodi, predstavlja pravu oazu za sve ljubitelje prirode.

Iz Planinarskog društva „Planinar“ iz Vogošće također ističu kako je Motka već postala relativno poznato mjesto za izletnike, jer se radi o prelijepom prirodnom ambijentu kako u zimskom periodu tako i tokom svih ostalih godišnjih doba.

Osim planinarskog doma, staza za šetnju, izvorišta čiste vode, na Motki se nalazi i biciklistička staza duga čak 40 kilometara, koju  redovno, kao i putnu komunikaciju prema objektu planinarskog doma, redovno uređuju članovi planinarskog društva i volonteri.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

zen
Tradicionalna zenička 'čimburijada u bijelom'
21.03.2018

Održano je Četvrto međunarodno takmičenje u pravljenju 'zeničkog čimbura', oko stotinu učesnika sudjelovalo je na tradicionalnoj "Eko rafting regati".

list
Međunarodni sajam turizma i ekologije 'LIST 2018' od 3. do 5. maja u Lukavcu
21.03.2018

Prezentacija vina, kako domaćih tako i iz regije, okupit će znatan broj poznatih vinarija ali i ponuditi novosti iz te oblasti.

vranica
Matošević: Za još uspješniju zimsku sezonu treba unaprijediti infrastrukturu
19.03.2018

Upozoreno je da održavanje uglavnom preuzimaju skijaški centri, što im stvara velike financijske izdatke, pa na taj način umanjuju mogućnosti daljnjih ulaganja u modernu skijašku infrastrukturu.

SBF