Brinemo za okoliš
gr

U Federaciji BiH prijavljene 19.632 osobe sa simptomima sličnim gripi

27.02.2018
SARAJEVO, 27. feb 2018

Svake godine u Federaciji BiH bude registrirano od 30.000 do 40.000 osoba sa simptomima sličnim gripi.

Kako je rečeno Feni iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u sezoni gripe prijavljene su ukupno 19.632 osobe sa simptomima sličnim gripi, od kojih je dosad registrirano osam umrlih.

Kako kažu, sezona najčešće počinje u decembru, a najveći broj oboljelih registriran je u periodu januar-februar, kada bude registriran i najveći broj teških slučajeva gripe.

Ističu da svake sezone gripe, registriraju i određen broj umrlih od komplikacija gripe.

Sa poboljšanjem laboratorijske dijagnostike, i u Federaciji BiH se prijavljuju smrtni slučajevi povezani sa gripom.

Tako je Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno deset umrlih u sezoni 2014/2015., 11 u sezoni 2015/2016., tri osobe u sezoni 2016/2017., a u sezoni 2017/2018., do sada  je registrirano osam umrlih od gripe.

-  Najveći broj umrlih je imao već neko hronično oboljenje. Uglavnom su nevakcinisani ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Ovu sezonu karakterizira široka rasprostranjenost i srednji intenzitet gripe - navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Od početka sezone prijavljuju se oboljeli sa simptomima sličnim gripi, ali prva laboratorijska potvrda je registrirana sredinom novembra.

Prema izvještaju Kliničke mikrobiologije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, početkom novembra detektiran je virus gripe tip B, koji je dominirao u uzorcima do kraja januara.

Virus gripe tip A H1N1 pnd09 detektiran po prvi put u trećoj sedmici januara. Trenutno su u cirkulaciji tip gripe A i tip gripe B. Epidemiološki nadzor nad gripom započinje u oktobru i završava u maju.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

čerkez
Vakcinisanje je jedan od najboljih načina kojim roditelji mogu zaštititi djecu od potencijalno opasnih zaraznih bolesti
16.03.2018

U proteklom periodu je kod nas i u regionu je zabilježeno nekoliko smrtnih slučajeva zbog komplikacija od morbila, uključujući i kod djece. Analiza provođenja programa imunizacije i izvještaji koje pravi Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH ukazu

gla
KCUS - Besplatan skrining na glaukom
14.03.2018

Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas organizira besplatan skrining na glaukom, povodom obilježavanja Svjetske sedmice glaukoma.

grip
Viroze i oboljenja sa simptomima gripe u godišnjem prosjeku
13.03.2018

Oboljenja sa simptomima gripe bila su u laganom padu zbog zimskih temperatura u prethodnom periodu, jer temperaturni minusi pogoduju sprečavanju širenja virusa gripe.

SBF