Okoliš
izm

Privredna komora FBiH na sajmu u Izmiru prezentirala potencijale bh. privrede

26.02.2018
SARAJEVO, 26. feb 2018

Privredna Komora Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) učestvovala je na Međunarodnom sajmu industrija budućnosti i tehnologija "F.I.T. IZMIR", koji je okupio proizvođače inovativnih sistema i opreme za više oblasti te je tematski koncipiran kao Sajam automatike, Sajam elektrike, elektronike i energetike, Sajam hidraulike i pneumatike, Sajam obrade metala, Sajam građevinske automatizacije.

Sajam je održan u Izmiru od 22. do 25. februara.

Bosanskohercegovačkoj delegaciji ukazana je posebna čast kroz pozdravni govor predsjednika Privredne komore FBiH Mirsada Jašarspahića na ceremoniji otvaranja te kroz zvanično presjecanje vrpce.

Privredna komora FBiH za potrebe predstavljanja privrede BiH dobila je štand veličine 66 m2, na kojem su predstavljene firme Aluminij d.d. Mostar, Energoinvest d.d. Sarajevo, Bekto Precisa, kao i sve druge koje svoj razvoj trasiraju kroz aktivno učešće u strukovnim udruženjima Privredne Komore FBiH.

Ukupnu prezentaciju bh. privrede i potencijala obogatilo je i učešće predstavnika Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA).

Na prijemu u kabinetu direktorice Izmirskog sajma Gul Sener prezentirani su sajmovi u BiH kojima je Privredna komora FBiH partner. Nakon razgovora u vezi sa oblastima od obostranog interesa te ciljnih skupina na prezentiranim sajamskim događajima, dogovoreni su daljnji koraci u vezi sa organiziranim dolascima na sajmove u BiH.

Na sastanku sa predsjednikom Privredne komore Izmir Ekremom Demirtasom, s kojom Privredna komora FBiH ima ugovor o saradnji, predstavnicima proizvođača i prerađivača aluminijskih proizvoda predstavljene su mogućnosti saradnje sa Aluminijom d.d. Mostar.

Kao rezultat tog razgovora, za naredni dan dogovorene su posjete dvjema kompanijama u okolini Izmira koje se bave proizvodnjom specijalnih aluminijskih profila finalnog stepena obrade, gdje su predstavnici Aluminij d.d. Mostar u direktnim razgovorima razmijenili informacije o planovima, ponudama i investicijama.

Tokom svih sajamskih i protokolarnih aktivnosti, kao i radnih sastanaka, u društvu bh. delegacije bio je generalni počasni konzul BiH u Turskoj Kemal Baysak, dajući time dodatni značaj bh. delegaciji.

Tokom posebno organiziranog prijema u prostorijama Generalnog počasnog konzulata, Baysak je  članovima bh. delegacije predstavio bogato iskustvo i aktivnosti konzulata, saopćeno je iz Privredne komore FBiH. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sa
MS&WOOD na Izložbi dizajna u Šangaju, veliki interes za namještaj iz Fojnice
20.03.2018

Ovog puta kompanija se predstavila novitetima iz kolekcije “Primum” i “Elle”.

vino
Održano ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na Mostarski sajam gospodarstva
20.03.2018

Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena u cijelom svijetu.

naf
Cijene nafte blago porasle drugi tjedan zaredom
19.03.2018

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, drugi tjedan zaredom, a trgovalo se oprezno zbog nesigurnosti na svjetskim burzama nakon što je Bijela kuća najavila carine na uvoz kineskih proizvoda.

SBF