Brinemo za okoliš
materijhal cik

CIK će predložiti raspodjelu mandata u Domu naroda PFBiH

23.02.2018
Sarajevo, 23. februara 2018. godine

(s.r.)

Na dnevno redu sjednice Centralne izborne komisijeu BiH (CIK) koja bi trebala zasjedati u utorak u Sarajevu, navodno će se naći odluka o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH po kantonima.  

U ovom trenutku je nepoznato hoće li ta odluka biti i usvojena u predloženom tekstu, ali prema radnom materijalu koji je distupan  političkim partijama u BiH, CIK BiH sugeriše da u Dom naroda Parlamenta FBiH ulazi jedan delegat iz Posavskog kantona i to  Hrvat, iz Unsko-sanskog kantona sedam delegata – po tri Srbina i Bošnjaka i jedan ostali, iz Tuzle devet delegata – pet Bošnjaka, i po dva Srbina i  iz reda ostalih, za Bosanskopodrinjski kanton i nije određen broj  delegata, iz Zeničko-dobojskog kanotna bi se delegiralo sedamd elegata –  četiri Bošnjaka i po jedan Srbin, Hrvat i iz reda ostalih, iz Srednjebosanskog kantona pet delegata - četiri Hrvata i jedan Bošnjak,  iz HNK sedam - pet Hrvata i dva Srbina, iz Zapadnohercegovačkog samo 4  Hrvata, iz Sarajeva dvanaest delegata - 4 Bošnjaka i 5 Srba i 3 iz reda  ostalih, iz Livanjskog dva Hrvata i 4 Srbina... Prema ovom radnom  materijalu konačlni broj delegata određuje Centralna izborna komisija  nakon što potvrdi rezultate izbora, a u sladu sa Izbornim zakonom u BiH.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

KONAKOVIĆ
Konaković predstavio logo i grb stranke Narod i pravda
17.03.2018

"Ima atipičan naziv. U svom nazivu nema ni stranka, ni front ni pokret. Ništa od onoga što asocira na postojeće politike i ima samo dvije riječi u imenu - Narod i pravda", poručio je Konaković po izlasku iz prostorija Općine Stari Grad u Sarajevu.

februarske demonstracije 2014 2
Vlast ignorancijom ubila bunt
07.02.2018

Godišnjica najvećih protesta u BiH od nezavisnosti države - kada će ljudi u BiH shvatiti da su gladni stomaci i bolesna djeca samo gladni stomaci i bolesna djeca i da među njima nema razlike ukoliko su Srbi, Bošnjaci ili Hrvati ili ostali.

pasos rs - mondo
Pasoš RS je nezakonit i dodatno zamajava ljude
09.01.2018

BiH, FBiH i Republika Srpska neće izdavati druge dokumente koji pružaju informaciju o licu, uključujući i njegov identitet, kojim se omogućava putovanje tog lica van Bosne i Hercegovine.

SBF