Brinemo za okoliš
zen

Zenički „Eko Forum“ traži da Tužilaštvo preispita svoju naredbu

22.02.2018
ZENICA, 22.feb 2018

Udruženje "Eko Forum Zenica" ponovno će zahtijevati od Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona da uvaži njihove primjedbe i uzme u obzir nepravedno zanemarene činjenice, te da donese novu odluku o provođenju istrage protiv kompanije "ArcelorMittal Zenica".

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je nedavno donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv privrednog društva "ArcelorMittal Zenica", prema prijedlogu "Eko foruma Zenica" za podnešenje krivične prijave, zbog mogućeg krivičnog djela onečišćenje okoliša i onečišćenje okoliša napravama, u skladu s KZ FBiH, jer „ne postoje osnovi odgovornosti pravne osobe u smislu člana 128. Kaznenog zakona Federacije BiH“.

Ovaj prijedlog Udruženja "Eko forum Zenica" podnesen je septembra 2015.godine, i u njemu je zatraženo da se pokrene krivična prijava protiv privrednog društva "ArcelorMittal Zenica", Ministarstva okoliša i turizma FBiH i Federalne uprave za inspekcijske poslove.

“Tužilaštvo nije pravilno primijenilo član 231. Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH, te nije pravilno utvrdilo postojanje osnova sumnje o izvršenju krivičnih djela i zahtijevamo od Ureda glavnog tužioca ZDK da preispita naredbu tužilaštva”, kazao je na pres-konferenciji predsjednik upravnog odbora "Eko Foruma Zenica" Samir Lemeš.

On je u svom obraćanju istakao da se izdavanje okolinskih dozvola i planova aktivnosti za prilagođavanje emisija moralo više prilagoditi propisima Evropske unije, nego propisima Federacije BiH koji su znatno blaži u određivanju normi zaštite životne sredine.

Prezentirani su podaci da mjerene emisije zagađenja iz proizvodnih pogona ArcelorMittala su puno veća od dozvoljenih okolinskom dozvolom, tako da su u nekim parametrima zagađenja veća i sedam puta od dozvoljenih federalnih propisa, dok su čak 18 puta veća od onih dozvoljenih u Evropskoj uniji.

"Treba znati da su zagađenja zraka, s pogona Koksara u kompaniji ArcelorMittal, čak 8,5 puta veće od dozvoljenih okolinskom dozvolom ili 17 puta veće od dozvoljenih propisima FBiH, a 43 puta veće od onih dozvoljenih na području Evropske unije", kazao je Samir Lemeš, te napomenuo da tužilaštvo bi trebalo preispitati donesenu "naredbu o neprovođenju istrage".


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF