Okoliš
start me

JEDNOGLASAN ZAKLJUČAK KONFERENCIJE “START ME UP”: PODUZETNI MLADI LJUDI SU NAJVEĆI POTENCIJAL

21.02.2018
21. februar, 2018.
Konferencija “Start Me Up” održana danas u Sarajevu je rezultirala sa korisnim savjetima stručnjaka i potvrdila da  mladi ljudi  predstavljaju potencijal koji najviše obećava u razvoju poduzetništva u Bosni i Hercegovini.

Događaj kojeg su zajedno organizovali BURCH univerzitet i Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK BiH) je doveo neka od najzvučnijih regionalnih i globalnih imena u svijetu osnivanja start-upa. Eric Brotto, poznati ekspert za start-up iz UK i Branimir Muidža, predsjednik Savjeta za strane investicije BiH kao članovi žirija, te Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Edward Ferguson su bili neki od istaknutih učesnika. Govornici i panelisti su uživali veliku pažnju prisutnih učesnika, uglavnom studenata i učenika srednjih škola i dali im uistinu korisne savjete kako da razviju svoj potencijal u pravcu osnivanja start-upa.

Studenti i učenici su imali priliku čuti o iskustvima njemačkog poduzetništva, uspješnim primjerima start-upa, gledištu njihovih kolega, ulozi države i trenutnim akademskim mogućnostima. Dio koji je pobudio najviše interesovanja je bilo takmičenje šest timova učenika i studenata koji su predstavili svoje start-up ideje. Njihove prezentacije i ideje je ocjenjivao stručni žiri, tako da je takmičenje koncipirano kao predstavljanje ispred pravih investitora u start-upe. Oni su svoje projekte predstavljali u veoma kratkim periodima, što je trebalo da ih pripremi za poslovno okruženje nakon diplomiranja. Pobjednički tim je na ceremoniji bio nagrađen prigodnim nagradama.

Doc.dr. Nedim Čelebić, prorektor na BURCH univerzitetu i predsjednik konferencije je ovom prilikom izjavio: “Ova konferencija će sasvim sigurno podstaknuti raspravu o start-upima. Nadam se da će o tome pričati uglavnom mladi ljudi, ali i oni koji donose odluke o osnivanju novih biznisa. Uspjeh ovog događaja možemo mjeriti jedino brojem konkretnih ideja i poteza.”

Eric Brotto je također dao svoje mišljenje: ”Takmičarske ideje na Start Me Up su zaista bile veoma kvalitetne. Naravno, potrebno ih je doraditi, ali sirovi talent timova je bio impresivan. Radujem se utjecaju kojeg će ove kompanije imati u narednim godinama!”

Konferencija je u cijelosti bila bogat izvor informacija za bilo koji start-up i početna tačka za mladu osobu sa namjerama da poduzme rizik i zakorači u osnivanje vlastitog biznisa.

Medijski sponzori konferencije su: portal Klix.ba i Akta.ba, dnevne novine Dnevni list i EuroBlic.

Pogledajte FOTONAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ei
Trgovinski deficit Federacije BiH za februar 362.918.000 KM
21.03.2018

Procent pokrivenosti uvoza izvozom u februaru je 62,3 posto, što je za 2,7 posto manje u odnosu na januar 2018. kada je pokrivenost iznosila 65 posto.

sa
MS&WOOD na Izložbi dizajna u Šangaju, veliki interes za namještaj iz Fojnice
20.03.2018

Ovog puta kompanija se predstavila novitetima iz kolekcije “Primum” i “Elle”.

vino
Održano ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na Mostarski sajam gospodarstva
20.03.2018

Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena u cijelom svijetu.

SBF