Brinemo za okoliš
fna

Oko 100 privrednika s područja TK-a na okruglom stolu BBI banke

21.02.2018
TUZLA, 21. feb 2018

 „Kako povećati konkurentnost privrede Tuzlanskog kantona (TK) – internacionalizacija poslovanja, razvojne šanse, pronalazak investitora i otvaranje novih tržišta“ bila je tema  okruglog stola koji je danas u Tuzli okupio oko 100 privrednika s područja TK-a.

Organizatori ovog događaja bili su BBI VIP Business Club i Bosna Bank International (BBI), s ciljem jačanja bh. privrede i konkurentnosti bh. proizvoda na inozemnom tržištu.

Na skupu su razmijenjena  iskustava sa inostranih tržišta,  razgovaralo se o  prioritetnim sektorima privrede TK-a , a pružene su i  smjernice izvoznicima i kompanijama sa područja tog kantona.

Kako je rečeno, događaj je organiziran   kao priprema za predstojeću  9. Međunarodu poslovno-investicijsku konferenciju Sarajevo Business Forum (SBF) 2018., a predstavljene su i mogućnosti prezentacije projekata i poslovnih prilika za saradnju sa potencijalnim investitorima i poslovnim partnerima  na spomenutoj konferenciji.

Predstavnica BBI VIP Business Cluba Azra Čolić istaknula je da BBI banka svake godine promovira SBF,  a ove godine u Tuzli su to  učinili sa Udruženjem poslodavaca TK.

- Nastojimo pozvati privrednike s područja ovog kantona, koji do sada nisu učestvovali na SBF-u, da  uzmu učešće i  promoviraju svoj potencijal, kako zboga razvoja privrede, tako i za unapređenje izvoza - kazala je Čolić

Po njenim riječima, ove godine je unaprijeđena platforma SBF-a, da svaki  registrirani učesnik sam upravlja svojim profilom, na kojem će predstaviti profil kompanije i potrebne informacije za potencijalne investitore.

Predstavnik BBI banke  Nermin Oprašić istaknuo je da ova banka nastoji pružiti podršku  u finansiranju kako mikropoduzetnika, tako i srednjih preduzeća i velikih firmi.

Predsjednik UO Grupacije poslodavaca TK Ramiz Karić istaknuo je da su se  danas privrednici TK-a okupili da u saradnji sa BBI bankom dođu do odgovora, šta bi to trebalo učiniti kako bi potencijali TK-a, koji su nesporni, bili u punom kapacitetu kada je u pitanju izvoz.

Naglasio  je da je TK najjači industrijski kanton na kojem je razvijena drvoprerađivačka, metaloprerađivačka, hemijska industrija, a  također je razvijena proizvodnja plastike, kao i građevinski sektor, te turizam, ali je nedovoljno iskorišteni potencijal.

 Smatra da se porezi i doprinosi u privredi moraju smanjiti, kao i veliki broj parafiskalnih nameta koji opterećuju privredu, uz konstataciju  da zemlje u okruženu stimulišu izvoznike, a da, nažalost, BiH to ne čini.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ei
Trgovinski deficit Federacije BiH za februar 362.918.000 KM
21.03.2018

Procent pokrivenosti uvoza izvozom u februaru je 62,3 posto, što je za 2,7 posto manje u odnosu na januar 2018. kada je pokrivenost iznosila 65 posto.

sa
MS&WOOD na Izložbi dizajna u Šangaju, veliki interes za namještaj iz Fojnice
20.03.2018

Ovog puta kompanija se predstavila novitetima iz kolekcije “Primum” i “Elle”.

vino
Održano ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na Mostarski sajam gospodarstva
20.03.2018

Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena u cijelom svijetu.

SBF