Brinemo za okoliš
do

Besancenot: Dijalog je jedini put za rješenje zalivske krize

19.02.2018
DOHA, 19. feb 2018

Francuska je ponovila podršku kuvajtskom posredovanju i snažnoj želji Katara da se okonča zalivski spor putem konstruktivnog dijaloga, javila je uz ponedjeljak Katarska novinska agencija (QNA).

U intervjuu za katarske dnevne novine al-Sharq, francuski posrednik za zalivske zemlje Bertrand Besancenot dao je te izjave.

- Vjerujemo da je dijalog jedino rješenje za ovu krizu koja škodi svima, i svjesni smo snažne želje vlade u Dohi da izađe iz ovakve situacije. Stoga, Francuska podržava kuvajtsko posredovanje i katarsku želju i njenu politiku - kazao je Besancenot.

Francuski posrednik upozorio je, ipak, da zalivski spor ima teške posljedice po vraćanje međunarodnih investicija u regiju.

Besancenot je kazao da je francuski predsjednik Emmanuel Macron svjestan negativnih posljedica blokade po narod Katara i regije, i pozvao je arapske zemlje da odmah riješe spor.

- Za rješenje krize trebat će vremena, ali su francuska saveznica, Sjedinjene Države, također zainteresirane za rješenje spora koje bi doprinijelo okončanju krize - kazao je.

Pariz ima bliske političke i trgovinske veze s Dohom i nedavno je promovirao svoje poslovne interese u toj zemlji.

U decembru su Katar i Francuska potpisali nekoliko sporazuma vrijednih 16 milijardi eura tokom posjete Macrona Dohi. Sporazumi uključuju nekoliko oblasti kao što su obrazovna, kulturna i vojna saradnja. 

U junu prošle godine su Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat uveli  sankcije Kataru, optužujući ga za finansiranje ekstremističkih grupa  i svrstavanje uz ljutog neprijatelja zalivskih zemalja, Irana, u navodima koje Doha negira.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sa
MS&WOOD na Izložbi dizajna u Šangaju, veliki interes za namještaj iz Fojnice
20.03.2018

Ovog puta kompanija se predstavila novitetima iz kolekcije “Primum” i “Elle”.

vino
Održano ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na Mostarski sajam gospodarstva
20.03.2018

Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena u cijelom svijetu.

naf
Cijene nafte blago porasle drugi tjedan zaredom
19.03.2018

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, drugi tjedan zaredom, a trgovalo se oprezno zbog nesigurnosti na svjetskim burzama nakon što je Bijela kuća najavila carine na uvoz kineskih proizvoda.

SBF