Brinemo za okoliš
tr

Slovenci obilježavaju 240. obljetnicu prvog uspona na Triglav

16.02.2018
LJUBLJANA, 16. feb 2018

Nizom prigodnih manifestacija u Sloveniji se ove godine obilježava 240. obljetnica prvog zabilježenog uspona na Triglav, najvišeg vrha u Julijskim Alpama, simbolične slovenske "svete gore" čije se stilizirane konture kao nacionalni simbol nalaze na državnom grbu i zastavi.

Gorski vrh na Kredarici, uz granicu susreta romanskog, germanskog i slavenskog svijeta, prvi su osvojili 26. kolovoza 1778. godine dva rudara i dva lovca iz Bohinja: Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič i Lovrenc Willomitzer.

Dan kada se to dogodilo slavi se kao spomen-dan Slovenskog planinarskog saveza koji okuplja 50-ak tisuća članova. Danas se na Triglav u ljetnim mjesecima popne i do tri tisuće posjetitelja dnevno, među njima i mnogi planinari i turisti iz inozemstva, unatoč upozorenjima ekologa i zaštitnika prirode da masovni posjet može ugroziti osjetljive ekosustave. Odnos Slovenaca prema Triglavu najbolje pak ilustrira udomaćena izreka da "nije Slovenac" onaj koji se barem jednom nije popeo na 2864 metra nadmorske visine i pogledao u dolinu na sve četiri strane, prenosi Hina.

Značajna obljetnica simboličkog rođenja planinarstva u Sloveniji biti će u ljetnim mjesecima obilježena na Bohinju i Mojstrani.

O istraživanju Triglavskog narodnog paka i alpskog visokogorja u pripremi je više simpozija i stručnih predavanja, a priprema se i izložba najboljih fotografija na temu Triglava, odabranih na pozivnom natječaju što ga je lani pripremio planinarski savez.

Nit vodilja svih razgovora na tim manifestacijama bit će da Triglav s obzirom na masovnu posjećenost treba dobro čuvati, a govorit će se i o mitskom, povijesnom te simboličnom  značenju Triglava za Slovence, kazala je Ana Marija Kunstelj iz Bohinja koja vodi informacijsku pisarnicu Triglavskog narodnog parka.

Budući da se nalazi blizu tromeđe s današnjima Italijom i Austrijom, Triglav je u prošlosti za Slovence predstavljao i jednu vrstu simbola nacionalne identifikacije i borbe za njeno očuvanje, ali je bio i mjestom susreta planinara i ljudi različitih kulturnih i ideoloških konotacija i etničkih pozadina.

Među povijesnim zanimljivostima može se spomenuti da je 1935. godine uspon na Triglav pokušao tadašnji jugoslavenski princ Petar, kasnije Petar II. Karađorđević, s obzirom da je srpska kraljevska dinastija imala velike posjede u Sloveniji, ali nije zabilježeno je li došao do zadnje kote ili se zaustavio nešto niže.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vl
Srbija za Tursku ključna zemlja regije
20.03.2018

Brnabić je podsjetila kako je od posebnog značaja bio posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji, kada je potpisan veliki broj međudržavnih sporazuma.

pismo
Komisija: Slovenija predala pismo s prijedlogom tužbe protiv Hrvatske
16.03.2018

Europska komisija u petak je potvrdila da je primila pismo slovenske vlade s prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici.

to
Sud ponovno blokirao Todorićevu imovinu
15.03.2018

Todorić nedostupan i ignorira postupak

SBF