Brinemo za okoliš
od

Kemikalije u odjeći i namještaju utječu na tjelesnu masu

16.02.2018
CAMBRIDGE, 16. feb 2018

Kemijski spojevi prisutni u nizu svakodnevno korištenih predmeta mogu otežati pokušaje smanjenja tjelesne mase, sugeriraju nalazi znanstvenika s Harvarda (SAD).

Riječ je o spojevima poznatim pod nazivom PFAS, a koji se već više od 60 godina koriste u proizvodnji odjeće, posuđa, tepiha i namještaja, navodi stručni časopis PLOS Medicine.

Prema novim nalazima znanstvenika, ove kemikalije mogu dovesti do usporavanja metabolizma te je njihova povišena koncentracija u krvi povezana s manjim izgledima za održavanje preporučene tjelesne mase.

Uočena veza je izraženija kod žena, što znanstvenici objašnjavaju utjecajem ovih spojeva na djelovanje hormona estrogena.

PFAS spojevi su prisutni u krvi kod većine osoba, pokazali su rezultati testiranja provedenih uz sudjelovanje više od 600 ispitanika u dobi od 30 do 70 godina.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

mo
U Mostaru konferencija o klimatizaciji, ventilaciji, grijanju i hlađenju
20.03.2018

Znanstveno-stručna konferencija "Sfera 2018: Klimatizacija, ventilacija, grijanje i hlađenje" održat će se 28. i 29. ožujka u Tehnološkom parku Intera u Mostaru.

face
FACEBOOK PODRŽAVA 3D OBJAVE
19.03.2018

Riječ je o novoj mogućnosti 3D objava koju su u Facebook-u aktivirali nedavno, a koja omogućava svima koji dizajniraju 3D modele da ih podijele u punoj ljepoti na ovoj društvenoj mreži.

tore
APLIKACIJA uTORRENT JE RANJIVA
19.03.2018

Napadačev kod skriva se iza web stranica koje komuniciraju sa uTorrent-ovim RPC serverima.

SBF