Okoliš
bec

Radionica o temi: Upravljanje kvalitetom zraka - iskustva Grada Beča

15.02.2018
U organizaciji Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Ureda Grada Beča u Sarajevu „Eurocomm PR“, danas je održana radionica o temi „Centar za upravljanje kvalitetom zraka – iskustva Grada Beča“.

Rukovodilac Odjela za čistoću zraka u okviru Magistrata za zaštitu okoliša i klime Grada Beča Heinz Tizek prezentirao je bečka iskustva o strategiji za bolji kvalitet zraka.

- Kvalitet življenja je važan faktor u Beču i mi svakako radimo na poboljšanju svih segmenata, a svakako je kvalitet zraka jedan od njih. U svim sektorima radimo najbolje da bi doprinijeli kvaliteti življenja, a to podrazumijeva rad na toplanama i svim drugim oblicima grijanja – rekao je Tizek.

Naglasio je da je zbog zaštite okoliša i zraka Grad Beč uradio najveći pomak u oblasti javnog prijevoza.

Također, neke od mjera za zaštitu okoliša su zabrana grijanje na ugalj, veliko ulaganje u toplane i sistem daljinskog grijanja.

Pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zijada Krvavac istaknula  je da su identificirali ključne probleme i da su se samim time opredijelili za formiranje posebnog centra koji će se aktivnije uključiti u realizaciju svih mjera za zaštitu zraka.

Istakla je da će u okviru tog centra biti potreban poseban model organizacije gdje će se koncentrirati stručni i educirani kadrovi prije svega iz informatičkih tehnologija kao nužnog preduvjeta za unaprjeđenje sadašnjeg sistema djelovanja u oblasti upravljanja i zaštite kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF