Brinemo za okoliš
jun

Juncker: Storgo sam protiv evropske superdržave

14.02.2018
BRUXELLES, 14. feb 2018

Predsjednik Evropske komisije  Jean-Claude Juncker izjavio je danas  na konferenciji za novinare u Bruxellesu da ne nastoji da stvori "evropsku superdržavu", nakon što su ga pristalice Brexita kritikovale zbog, kako navode, njegovih federalističkih pogleda.

-Strogo sam protiv evropske superdržave, to je potpuna besmislica- rekao je Juncker.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je tokom kampanje za referendum o izlasku Britanije iz EU optužio lidere EU, poput Junckera, da žele da stvore superdržavu poput nacista "drugačijim metodama", navodi Indipendent.

Juncker je komentirao  i  pomorski incident u Sredozemnom moru kod Kipra, poručivši da je  "strogo protiv ponašanja Turske".

Kiparski Grci optužili su Tursku da je tokom vikenda ometala svojim vojnim brodovima, pod izgovorom da su u toku vojne vježbe, brodove koji su trebali da krenu sa izvlačenjem plina.

Evropska unija pozvala je u ponedjeljak Tursku da se uzdrži od prijetnji i "svake akcije koja bi mogla da naruši dobre komšijske odnose" na Kipru.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je jučer Kipar da ne „prelazi crvenu liniju“ i istočnom Sredozemnom moru, nakon što je grčki dio Kipra optužio Tursku da sprječava njihove brodove da eksploatiraju prirodni gas.

Ankara smatra da Kipar u određenim dijelovima povrjeđuje zonu koja pripada Turskoj ili turskom dijelu Kipra. Turska kompanija za naftu i gas planira provesti istraživanja u toj oblasti.

- Naši ratni brodovi i snage sigurnosti pomno prate svako kretanje u regiji s naredbom da rade sve što je neophodno – rekao je Erdogan.

Upozorio je sve koji „prelaze granice“ oko Kipra i u Egejskom moru.

- Oni nam se suprotstavljaju sve dok im ne pokažemo našu vojsku, brodove i avione - rekao je Erdogan.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

eu
EU priprema sankcije mijanmarskim generalima
22.02.2018

Nije bilo rasprave o imenima generala kojima će biti uvedene sankcije, ali su Sjedinjene Države saopćile u decembru da će sankcionirati general majora Maung Maung Soea

ru
Navalny pušten na slobodu nakon policijskog privođenja
22.02.2018

Ruski opozicioni lider Alexei Navalny rekao je da ga policija pustila u četvrtak sat vremena nakon što je bio u pritvoru u Moskvi.

rus
Nebenzia rekao Haley: Rusija ima legalno izabranu vladu, a ne "Putinov režim"
22.02.2018

Kako je rekao ruski diplomata, "nekim državama teško je prihvatiti očigledne stvari".

SBF