Brinemo za okoliš
ah

Borci za ljudska prava iskazuju podršku Ahed Tamimi, palestinskoj tinejdžerki

14.02.2018
RAMALLAH, 14. feb 2018

Brojne slavne ličnosti i borci za ljudska prava su iskazali javnu podršku 17-godišnjoj  Palestinki Ahed Tamimi koju su izraelske snage uhapsile u decembru prošle godine zbog videa na kojoj je ošamarila pripadnika sigurnosnih snaga koji joj je upao u kuću, javlja agencija Wafa.

Američka politička aktivistica  Angela Davis je rekla da ne samo da stoji uz Tamimi nego i uz svu palestinsku djecu koja su u izraelskim zatvorima. 

- Solidarišem se sa Ahed Tamimi i sa 300 palestinske djece koja su u izraelskim zatvorima. Više od 70 godina državnog nasilja i otimanja zemlje ima za cilj slomiti Palestince, ali nisu u tome uspjeli niti će - napisala je Davis.

Američki filozof, aktivist, kritičar i pisac Cornel West se također zauzeo za Tamimi. 

- Moramo braniti našu palestinsku braću i sestre, posebno djecu koja žive pod okrutnom izraelskom okupacijom - rekao je West.

Marc Lamont Hill, američki profesor i TV ličnost je rekao da ovaj slučaj najbolje  održava kakav je izraelski pravni sistem. 

- Ovaj slučaj pokazuje duboku krizu pravnog sistema koji kriminalizira palestinsku djecu. Izraelsko proganjanje djece, hapšenje, fizičko i psihičko nasilje odražava duboku indiferentnost prema životima najranjivijih - rekao je Hill. 

Phillip Agnew, direktor "Dream Defenders Mission," organizacije koja se bori protiv rasne diskriminacije je poslao pismo podrške Tamimi , a kojeg su potpisali brojni aktivisti, glumci i poznate ličnosti.

Ahed Tamimi i njena majka koja je također uhapšena su se pojavili pred sudom jučer u Ramallahu, ali je saslušanje odgođeno za mart. Advokat Tamimi je upozorio na njeno nezakonito hapšenje i zadržavanje u pritvoru. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

eu
EU priprema sankcije mijanmarskim generalima
22.02.2018

Nije bilo rasprave o imenima generala kojima će biti uvedene sankcije, ali su Sjedinjene Države saopćile u decembru da će sankcionirati general majora Maung Maung Soea

ru
Navalny pušten na slobodu nakon policijskog privođenja
22.02.2018

Ruski opozicioni lider Alexei Navalny rekao je da ga policija pustila u četvrtak sat vremena nakon što je bio u pritvoru u Moskvi.

rus
Nebenzia rekao Haley: Rusija ima legalno izabranu vladu, a ne "Putinov režim"
22.02.2018

Kako je rekao ruski diplomata, "nekim državama teško je prihvatiti očigledne stvari".

SBF