Brinemo za okoliš
ze

Otto: BiH se kreće u pravom smjeru u prihvatanju zelenog turizma

14.02.2018
SARAJEVO, 14. feb 2018

Njemački konsultant za turizam i regionalni razvoj Eike Otto izjavio je da se Bosna i Hercegovina kreće u pravom smjeru u prihvatanju zelenog turizma, ali laganim koracima.

On je trenutno angažiran od razvojnog programa Evropske unije i Vlade Njemačke, EU ProLocal programa, da podrži pozicioniranje Blidinja kao turističke destinacije u BiH, čime će biti podržan i lokalni ekonomski razvoj.

EU ProLocal je program ukupne vrijednosti 13 miliona eura koji ima za cilj povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća iz sektora s potencijalom za rast, među kojima je i turizam.

Ekološki prihvatljiv turizam ili zeleni turizam podržava očuvanje životne sredine, društveni razvoj i lokalnu ekonomiju. Primjeri poslovne prakse ekološki prihvatljivog turizma uključuju očuvanje vode i energije, sprovedbu projekata očuvanja zajednice, reciklažu i tretiranje otpada.

EU ProLocal nedavno je organizirao studijsku posjetu predstavnika turističkih poduzetnika i članova udruženja "Visit Blidinje" sličnim prirodnim parkovima u Njemačkoj. Vlasnici hotela i restorana, administratori parka prirode, te predstavnici Općine Blidinje tom prilikom su se informirali o dobrim praksama od kojih bi se neke mogle primjeniti u BiH.

Također, EU ProLocal podržava inicijativu da svaki turista pri posjeti Blidinju preuzme višekratnu vrećicu za otpatke i koristi je za odlaganje svog i drugog sitnog otpada na koji naiđe tokom šetnje kroz park. Za ovu potrebu će se uspostaviti mjesta za preuzimanje otpada prikupljenog u višenamjenskoj vrećici.

Serviranje "Blidinjskog doručka", napravljenog samo od lokalno proizvedenih proizvoda, će u narednom periodu biti promovirano u smještajnim kapacitetima u ovom području.

Otto ističe da kada neko dođe u posjetu Blidinju, ne želi da zasladi svoj čaj napravljen u Engleskoj medom koji je proizvoden u Kini.

- To bi sve trebalo da budu samo lokalni proizvodi, uz dodatnu pažnju posvećenu posebnim režimima ishrane i željama turista, naročito vegetarijancima - sugeriše Otto.

EU ProLocal je do sada podržao brendiranje poklon korpe koja sadrži lokalne proizvode kao što su pripravak od borovih iglica, čaj, brašno, ljekoviti sirup...

Uz pomoć programa EU Prolocal, Blidinje prihvata "zeleni" turizam, a uz njega i nove goste i izvore prihoda. To može poslužiti kao dobar primjer drugim destinacijama u BiH jer zeleni turizam predstavlja potencijal za revitalizaciju lokalnih ekonomija i dodatno doprinosi razvoju turizma, jednom od najbrže rastućih sektora u BiH.

EU ProLocal finansira Evropske unija s devet miliona eura, a dodatnih četiri miliona eura osigurala je Vlada Njemačke. Program implementira Njemačko društvo za međunardonu saradnju (GIZ) u periodu od 2016. do 2018., saopćeno je iz te organizacije.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ug
Pojašnjenja o primjeni zakona o ugostiteljskoj djelatnosti
22.02.2018

Sve dodatne informacije vezane za kategorizaciju moguće je dobiti na web stranici www.fmoit.gov.ba, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

gg
Turistički vodiči obradovali korisnike Gerontološkog centra na Bjelašnici
22.02.2018

Turistička ruta na Bjelašnicu i Igman, koju su organizovali Jasna Lugić, Avdo Muzur, Adnan Kaljanac i Jadranka Šuster, bila je jedinstvena prilika da se vidi kako izgleda rad interesantnog i zahtjevnog zanimanja turističkih vodiča.

jah
Jahorina Ultra Trail kao pokretač razvoja ljetne ponude na planini
21.02.2018

Prema riječima izvršne direktorke „Olimpijskog centra Jahorina“ Ive Ivkić, JUT je jedan od njihovih ozbiljnih partnera u razvoju ljetnog turizma na Jahorini.

SBF