Brinemo za okoliš
15

Međunarodni dan djece oboljele od raka

14.02.2018
SARAJEVO, 14. feb 2018

Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka", zajedno s hematoonkološkim odjeljenjem Pedijatrijske klinike Jezero, obilježava 15. februar - Međunarodni dan djece oboljele od raka - pod sloganom "Rak možemo pobijediti zajedno".

Navode da na samom početku 2018. žele ohrabriti cjelokupnu zajednicu da svi zajedno šire svijest o dječijem raku na Međunarodni dan djece oboljele od raka, jer je to dan kada se udružujemo kako bi dječiji rak učinili nacionalnim i globalnim zdravstvenim prioritetom.

Kada je riječ o FBiH, ističu da godišnje bude dijagnosticiran rak kod oko 60-ero djece i procenat izlječenja se kreće oko 80 posto. Takvi rezultati potvrđuju da je tim Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike KCUS, na čelu sa prof.dr. Edom Hasanbegovićem, referentni centar u FBiH, prepoznatljiv u regiji, sa izuzetnim uspjehom u liječenju djece uzrasta od 0 do 18 godina.

Hematoonkološko odjeljenje je izliječilo više od 1.000 pacijenata oboljelih od malignih bolesti iz cijele BiH. U prošloj godini urađena je i autologna transplantacija perifernih matičnih stanica kod šesnaestomjesečnog dječaka oboljelog od Neuroblastoma st. 4, prvi put u regiji, saopćeno je iz Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka".


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

eu
EU priprema sankcije mijanmarskim generalima
22.02.2018

Nije bilo rasprave o imenima generala kojima će biti uvedene sankcije, ali su Sjedinjene Države saopćile u decembru da će sankcionirati general majora Maung Maung Soea

ru
Navalny pušten na slobodu nakon policijskog privođenja
22.02.2018

Ruski opozicioni lider Alexei Navalny rekao je da ga policija pustila u četvrtak sat vremena nakon što je bio u pritvoru u Moskvi.

rus
Nebenzia rekao Haley: Rusija ima legalno izabranu vladu, a ne "Putinov režim"
22.02.2018

Kako je rekao ruski diplomata, "nekim državama teško je prihvatiti očigledne stvari".

SBF