Brinemo za okoliš
bo

Druga eksplozija na karnevalu u Boliviji, dvije osobe poginule

14.02.2018
LA PAZ, 14. feb 2018

Dvije osobe su smrtno stradale, a 10 je povrijeđeno u utorak  na  karnevalu u bolivijskom gradu Oruro, saopćili su zvaničnici.

Eksplozija se dogodila  svega nekoliko blokova od mjesta subotnje  eksplozije,  također za vrijeme karnevalske svečanosti  kada je poginulo 10, a povrijeđeno 40 osoba.

Ministar unutarnjih poslova Bolivije Carlos Romero kazao je da su uhapšene tri osobe, te  da se istražuju tačni uzroci nesreće, prenosi AP.

Pretpostavlja se, rekao je ministar Romero, da je i do ove eksplozije došlo zbog curenja plina.

"Vrlo sam  žalostan i zabrinut jer ponovno imamo tragediju,  smrt nevinih prolaznika u Orurou", napisao je predsjednik Evo Morales na Twitteru.

U Orurou, oko 25.000 plesača sudjeluje u karnevalskim svečanostima, najvećoj turističkoj atrakcija u Boliviji, na koju doputuje čak pola miliona ljudi.

Karneval je mješavina španjolskih kolonijalnih tradicija s onima drevnih autohtonih Inka i Aymara naroda u ritualima kojima se iskazuje simbolično želja za bolju poljoprivredu i dobro zdravlje.

Godine 2001. UNESCO je proglasio karneval nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

eu
EU priprema sankcije mijanmarskim generalima
22.02.2018

Nije bilo rasprave o imenima generala kojima će biti uvedene sankcije, ali su Sjedinjene Države saopćile u decembru da će sankcionirati general majora Maung Maung Soea

ru
Navalny pušten na slobodu nakon policijskog privođenja
22.02.2018

Ruski opozicioni lider Alexei Navalny rekao je da ga policija pustila u četvrtak sat vremena nakon što je bio u pritvoru u Moskvi.

rus
Nebenzia rekao Haley: Rusija ima legalno izabranu vladu, a ne "Putinov režim"
22.02.2018

Kako je rekao ruski diplomata, "nekim državama teško je prihvatiti očigledne stvari".

SBF