Brinemo za okoliš
vu

Vučić u Zagrebu: Hrvatska i Srbija trebaju biti kao Norveška i Švedska

12.02.2018
ZAGREB, 12. feb 2018

Nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku, čelnici dviju država izjavili su kako su otvorili mnoga pitanja te da su obje strane iskazale spremnost za daljnje razgovore.

- Otvorili smo mnoga pitanja, uključujući otvorena. U mnogim stvarima nismo se složili, ali u nekim smo se približili i bitno je da smo se dogovorili da ćemo nastaviti razgovarati - kazala je hrvatska predsjednica u zajedničkoj izjavi za medije.

Dodala je kako je važno da su usuglašena neka pitanja, posebice pitanje nestalih osoba.

- Ohrabruje me ta odgovornost koju smo pokazali, ali i volja predsjednika Vučića da izravno razgovara s predstavnicima udruga, što ću i ja napraviti, kako s hrvatskim tako i srpskim udrugama - kazala je Grabar Kitarović

Najavila je da će se kroz rad međudržavnih komisija i odgovarajućih tijela nastaviti raditi na svim pravosudnim pitanjima koja opterećuju dvije države.

- Što se tiče pitanja granice naša je preporuka da dvije vlade u narednih dvije godine nastave pregovarati o graničnim pitanjima pa tek nakon toga, ako bude potrebno, idemo pred međunarodna tijela - istaknula je Grabar Kitarović.

U svom obraćanju Vučić je čestitao hrvatskoj predsjednici na hrabrosti što mu je uputila poziv za službeni posjet.

- Zahvaljujem na pozivu. Znam da Vam nije bilo lako zbog atmosfere u Zagrebu i čestitam Vam na hrabrosti. Srbija i Hrvatska morat će u budućnosti imati bolje odnose, kao danas Norveška i Švedska. Morat ćemo razmišljati hoće li riječ jedne strane povrijediti onu drugu - poručio je Vučić.

Kada je u pitanju granica Hrvatske i Srbije, srbijanski predsjednik izjavio je kako Beograd i Zagreb imaju različita viđenja.

- Hrvatska se poziva na katastarske planove, a Srbija na zakone. Mi smatramo da su zakoni jači i ako u dvije godine ne riješimo granična pitanja ići ćemo na međunarodnu arbitražu čiju će odluku prihvatiti obje države - kazao je Vučić.

Razgovaralo se i o pitanjima nacionalnih manjina te nestalih osoba, a Vučić je najavio kako će srbijanska strana nastojati u arhivama pokušati pronaći podatke kako bi se to pitanje riješilo.

Vučić je rekao da je zainteresiran za obnovu pruge Beograd - Zagreb koja je, kako je kazao, od ključnog značaja za povezivanje Hrvatske i Srbije, ali i Srbije sa Središnjom Europom.

- Mi ćemo u Srbiji nastojati promijeniti atmosferu prema Hrvatskoj i nastojat ću zajedno s premijerkom Brnabić utjecati na sve srpske dužnosnike da ne potpiruju tenzije između dvije države. Naravno, u Srbiji bi se reklo da to ni nitko s hrvatske strane nije radio, dok bi hrvatska strana vjerojatno rekla isto za srpsku - kazao je na kraju Vučić.

Za vrijeme sastanka na Pantovčaku na Trgu bana Jelačića održan je prosvjed protiv Vučićevog dolaska.

Oko tisuću okupljenih bivših branitelja i udovica Domovinskog rata poručili su Vučiću da nije dobro došao u Hrvatskoj, te povicima "izdaja, izdaja" iskazali nezadovoljstvo njegovim posjetom i zabranom prosvjeda na Trgu sv. Marka.

Prosvjed je završen mirno, bez incidenata.

Upitan od novinara da prokomentira taj prosvjed, Vučić je odgovorio kako se nije pretjerano uzrujao zbog njega.

- Vidim da su me nazivali četnikom-početnikom, ali htio bih svima u Hrvatskoj poručiti da ja nisam nikakav četnik, niti je to bio bilo tko u mojoj obitelji. Prosvjedi su normalna stvar u demokratskim državama i ja se nisam nešto pretjerano uzrujao zbog ovog - poručio je Vučić.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

nlb
Slovenska vlada spremna zaštititi NLB od ovrha zbog stare devizne štednje
22.02.2018

U slučaju ovršnih postupaka na temelju presuda sudova u Hrvatskoj, u opasnost od ovrhe došli bi i računi NLB-a preko kojih posluju slovenska poduzeća, navodi Slovenski radio.

cg
Crnogorska policija identificirala napadača na američko veleposlanstvo
22.02.2018

Riječ je o Daliboru Jaukoviću (43), koji je živio u Podgorici, a rođen je u Kraljevu (Srbija), prenose mediji.

pol
Policija radi na identifikaciji napadača na Veleposlanstvo SAD-a
22.02.2018

Kako je priopćeno iz Uprave policije MUP-a Crne Gore, dežurnoj službi podgoričke policije, sinoć je oko polnoći, prijavljeno da se u dijelu grada preko Morače, u blizini Sportskog centra, čula eksplozija.

SBF