Brinemo za okoliš
plan

Bosnaplod započeo organski uzgoj i proizvodnju voća

09.02.2018
SARAJEVO, 9. feb 2018

Iz kompanije Bosnaplod saopćeno je da su napravili veliki iskorak u segmentu organske proizvodnje koja je, po procjenama stručnjaka, jedan od najvećih razvojnih potencijala Bosne i Hercegovine. 

Navode da su tokom 2017. dio svoje proizvodnje prilagodili zahtjevima organskih standarda u skladu sa certifikatom koji dodjeljuje kuća Ecocert. Tako su uspješno certificirana područja na kojim se vrši sakupljanje šumskih plodova, a na vlastitim plantažama površine pet hektara podignuti su zasadi organskih jagoda. Uspostavljena je i mreža otkupa šumskih plodova da bi osigurali organsku sirovinu za proizvodnju sokova i džemova.

Menadžer za razvoj poslovanja u poljoprivredi ZERAA Agriculture Investment & Management Eldina Muftić rekla je da organska proizvodnja predstavlja veliku mogućnost za Bosnu i Hercegovinu, ali da bi firme zauzele svoje mjesto na inostranim tržištima potrebno je podići nivo konkurentnosti organske proizvodnje u BiH te intenzivnije raditi na razvoju ovog sektora koji, između ostalog, može doprinijeti i oživljavanju ruralnih područja.

- Država BiH ima veliki zadatak da omogući poljoprivrednicima priliku korištenja EU fondova koji će dati priliku da budu napravljeni značajniji koraci u pogledu primjene novih tehnologija, znanja i povećanja zasada voća - naglasila je Muftić.

Bosnaplod će prvi put predstaviti svoje organske proizvode na vodećem svjetskom sajmu organskih proizvoda BioFach 2018 u Nürnbergu na kojem se ove godine očekuje 2.950 izlagača i više od 50.000 posjetitelja. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.