Brinemo za okoliš
dol

Irak 'traži' 100 milijardi dolara stranih ulaganja

09.02.2018
BAGDAD, 9. feb 2018

Irak traži oko sto milijardi dolara stranih ulaganja u sektore saobraćaja, energetike i poljoprivrede, a  u okviru plana obnove dijelova zemlje i oživljavanja ekonomije nakon trogodišnjeg rata protiv Islamske države.

Vladina Nacionalna komisija za ulaganja objavila je listu opd 157 projekata, za koje će tražiti ulaganja na Međunarodnoj konferenciji za obnovu Iraka, koja će biti održana u Kuvajtu od 12 do 14. februara.

Neki od tih projekata usmjereni su na obnovu uništenih objekata, kao što je aerodrom u Mosulu, dok su ostali usmjereni na nova ulaganja u jačanje ekonomije i njeno usmjeravanje na druge aktivnosti osim eksploatacije nafte, saopćio je ekonomski savjetnik premijera Haidera al-Abadija.

- Projekti će ukupno koštati stotinjak milijardi dolara - izjavio je savjetnik Mudhar Saleh za Reuters.

Šesnaest projekata koštat će 500 miliona dolara ili više, sudeći po listi.

Obnova kuća, bolnica, škola, cesti, poslovnih aktivnosti i telekomunikacija od ključnog je značaja za osiguranje radnih mjesta za mlade, okončanje statusa raseljenih osoba za stotine hiljada ljudi i privođenje kraju nekoliko decenija političkog i sektaškog nasilja.  


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

dan
Dogodilo se na današnji dan
21.02.2018

Danas je srijeda, 21. februar/veljača, 52. dan 2018. godine. Do kraja godine ima još 313 dana (314 u prestupnoj godini).

bec
Uskršnji sajmovi u Beču i ove godine na nekoliko lokacija
20.02.2018

Na nekoliko lokacija u Beču i ove godine bit će postavljeni uskršnji sajmovi s brojnim štandovima s rukotvorinama, kulinarskim specijalitetima, muzičkim programom i zabavom za Bečlije i goste.

ol
Iranska vojska pronašla olupinu putničkog aviona na planini Dena
20.02.2018

SBF