Brinemo za okoliš
film

U Sloveniji predpremijerno predstavljan film 'Bosanski brdski konj'

09.02.2018
SARAJEVO, 9. feb 2018

Film "Bosanski brdski konj“ u režiji Mojce Recek, koji je urađen u produkciji Slovenačke televizije - Centar u Mariboru, a govori o istorijatu ove pasmine, imao je početkom februara svoju predpremijeru u Zagorju ob Savi, u prisustvu brojnih posjetilaca iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Jedan dio filma sniman je u BiH na ergeli "Žiga“, zatim na Sjemeću gdje je snimljen ostatak konja nekadašnje ergele "Borike“, potom u kovačnici potkivača Fadila Smajića iz okoline Visokog, sedlarskoj radnji Mirsada Hrustanovića iz Travnika, u samardžijskoj radnji Josipa Levarde iz okoline Travnika i na kraju u kući Zirafete Karić iz sela Višnjeva ispod Vlašića.

- Bio je lijep i uzbudljiv doživljaj gledati konje kako jure po brežuljkastim predjelima, potkivača kako vješto obrađuje kopita konja i stavlja na njih nove potkove, ili pak Zirafetu kako vješto, na kućnom pragu, tka vunene pokrivače i druge predmete za konjsku opremu - kaže vlasnik ergele "Žiga" Enver Žiga.

Drugi dio filma snimljen je u Sloveniji na ergeli "Planido“ te na Biotehničkom i Veterinarskom fakultetu.

-Film sadrži sve bitne elemente koji govore o istorijatu bosanskog brdskog konja, nastanku pasmine, njenom zlatnom dobu i sadašnjem stanju uzgoja - rekao je Feni Žiga, koji je bio vođa bh. delegacije na predpremijeri.

Prisustvovali su brojni uzgajivača i ljubitelji bosanskog brdskog konja te ugledni profesori, a u auli ispred sale Delavneg doma upriličena je izložba fotografija posvećenih bosanskom brdskom konju koje je radio umjetnički fotograf Branko Klančar.

Bosanski-brdski konj je jedina bosanskohercegovačka autohtona pasmina konja. Riječ je o konju čelične tjelesne građe, nesrazmjerne snage, otporan na bolesti, snažne konstitucije i velike izdržljivosti. Danas se ta pasmina suočava s nestankom, te su nužni koordinirani napori kako bi se dostiglo njeno optimalno brojčano stanje. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

fna
Počeo sastanak o reformi Izbornog zakona BiH
22.02.2018

ero
Bešlić s radnicima Hotela "Ero", najavljen sastanak s Novalićem
22.02.2018

Radnici "Ere" nadali su se da će se nakon prodaje zgrade hotela riješiti i njihov status.

sn
U Bosni sutra snijeg i susježica, u Hercegovini kiša
22.02.2018

U Bosni će sutra biti oblačno. Slab snijeg se prognozira uglavnom u Krajini, zapadu i dijelu sjevera Bosne, rijeđe u centralnim područjima. Na jugozapadu Bosne prijepodne kiša ili susnježica.

SBF