Brinemo za okoliš
ng

Preminuo glumac Nebojša Glogovac

09.02.2018
Glumac Nebojša Glogovac izgubio je bitku sa opakom bolešću. Prije desetak dana primljen je u Institut za onkologiju, a mediji su već tada naveli da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno.  

Glogovac je rođen  30. augusta 1969. godine u Trebinju. Jedna od njegovih  prvih većih uloga  bila je u televizijskoj seriji "Bolji život" iz 1987. godine. 

Godine 1990. godine upisao je glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Vladimira Jevtovića, a sa njim su studirali Vojin Ćetković, Nataša Ninković i Sergej Trifunović.

Igrao je u seriji "Ravna gora", a upamćen je i po ulogama u filmovima  "Bure baruta", "Nebeska udica", "Munje", "Kad porastem biću kengur", "Klopka", "Hadersfild", "Branio sam Mladu Bosnu", "Krugovi", kao i u serijama "Porodično blago", "Vratiće se rode", "Vojna akademija".

Jedna od njegovih posljednjih uloga bila je u televizijskoj seriji "Nemanjići – Rađanje kraljevine", gdje je tumačio ulogu Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje.

Od 1996. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta gdje je odigrao niz zapaženih uloga, među kojima se ističu uloge u predstavama "Sumnjivo lice", "Metamorfoze", "Hadersfild", "Šine", "Lutalica", "Lažni car Šćepan Mali", "Hamlet".

Glogovac je prošle godine proglašen Evropskim glumcem godine na Film festivalu u Italiji. Dobio je nagrade za najboljeg glumca u filmu "Ustav Republike Hrvatske" na festivalima u Puli i Londonu, kao i Gran pri na Filmskim susretima u Nišu.

Bio je dobitnik i Sterijine nagrade za glumačko ostvarenje u predstavi "Hadersfild" na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, nagrade Grada Beograda za filmsku umjetnost, kao i nagrade "Miloš Žutić", statuetu "David Štrbac", nagradu "Branka i Mlađa Veselinović".NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

mak
Makedonija se nada rješenju spora oko naziva s Grčkom do jula
19.02.2018

Makedonija očekuje da će postići rješenje višedecenijskog spora s Grčkom oko svog naziva do samitu NATO-a ovog ljeta, izjavio je u ponedjeljak premijer Zoran Zaev.

sud
U Puli počelo suđenje za ubojstvo trogodišnjeg dječaka
19.02.2018

Ubojstvo trogodišnjaka u Puli pokrenulo je pitanje odgovornosti institucija, odnosno pulskog Centra za socijalnu skrb i Doma za djecu i mladež, gdje je neko vrijeme boravila osumnjičena maloljetnica.

tr
Slovenci obilježavaju 240. obljetnicu prvog uspona na Triglav
16.02.2018

Značajna obljetnica simboličkog rođenja planinarstva u Sloveniji biti će u ljetnim mjesecima obilježena na Bohinju i Mojstrani.

SBF