Brinemo za okoliš
fistik

Večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo: Premijera predstave "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama".

09.02.2018
Večeras će se u Narodnom pozorištu Sarajevo održati premijerna izvedba predstave inspirisane autorskim tekstom "Karađoz" Jurislava Korenića i Rejhana Demirdžića u savremenoj adaptaciji i pod rediteljskom palicom Admira Glamočaka  nazvane "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama".

U cilju novog viđenja "Karađoza" tekst je adaptirao Almir Imširević, a radnja je i ovdje smještena u period osmanske vladavine u BiH. Uz brojna dešavanja na sceni, zaplete i rasplete, osvjetljavaju se i karakteri ljudi, kroz prizmu dobrostojećih begovskih porodica i običnog, neukog puka. Zanimljivo je i da će  publika u ovom komadu uživo čuti glas Rejhana Demirdžića, koji će zapravo biti kao dobri duh predstave. 

- U ovih sto godina, od predstava u kući Makse Despića do naše priče o Fistiku, Sarajevom je prošlo nekoliko ratova, dolazili heroji i kukavice, posjećivali nas pjesnici i filozofi, hulje i lopovi, ljubavnici i samci, dobronamjerni i zloslutni…mnoštvo svijeta. I možda ovo i nije grad u kojem je najljepše i najjednostavnije živjeti, ali je od onih gradova koji se pamte kad iz njih odete. Od Sarajeva ostaje „ožiljak“. Fistik je jedna od „oštrica“ ovog grada. Zasijeca duboku, uz jaku anesteziju od smijeha i radosti, duboko svjestan one misli što mu je onomad ukradoše – svijet je pun gada! Takvom svijetu uvijek treba superjunak, treba mu FISTIK- kazao je u svom osvrtu Imširević. 

Naredna prikazivanja predstave  su 12. , 16. i 22. februara. Kako javljaju iz Narodnog pozorišta Sarajevo, za večerašnju i predstavu od 12. februara, karte su već rasprodane. Detaljnije na http://nps.ba/events/


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.