Brinemo za okoliš
kim

Sestra Kim Jong Una doputovala u Južnu Koreju

09.02.2018


PYEONGCHANG, 9. feb 2018

U zapanjujućem obratu dešavanja, mlađa sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una u petak je doputovala u Južnu Koreju kao specijalna izaslanica svog brata na Olimpijadi u Pyeongchangu.

Kim Yo Yong, koja je vjerovatno najbliži saradnik Kima i visoki kadar u sjevernokorejskoj vladajućoj stranci, prva je članica porodice Kim u posjeti Južnoj Koreji, iako je njen djed Kim Il Sung otputovao u područja koja su tokom Korejskog rata 1950.-53. godine okupirali njegovi vojnici na jugu, teritoriji koja je sada demilitarizirana zona.

Kim Jong Un nije kročio nogom izvan Sjeverne Koreje niti se sastao s ijednim šefom države otkako je preuzeo vlast nakon smrti svog oca Kim Jonga Ila krajem 2011. Njegova jednostrana nastojanja da osnaži nuklearni arsenal zemlje kako bi se suprotstavio onome što smatra prijetnjom invazijom Sjedinjenih Država pojačala su napetosti ne samo sa suparničkim zemljamo nego i s glavnim trgovinskim partnerom Kinom i Rusijom, nekada ključnom saveznicom.

Njen dolazak uživo je prenošen na južnokorejskoj televiziji. Izgledajući samouvjereno i opušteno, ona se nakratko sastala s južnokorejskim zvaničnicima, uključujući i ministra za ujedinjenje Cho Myoung-gyona, prije nego što se odvezla u crnoj limuzini kako bi uhvatila superbrzi voz za Pyeongchang.

Kim Yo Jong, za koju se vjeruje da ima tridesetak godina, naglo je doživjela uspon u sjevernokorejskim strukturama vlasti i vjeruje se da je ona zadužena za javni imidž svog brata. Ona je, međutim, ostala u bratovoj sjeni na međunarodnoj pozornici. Današnja posjeta predstavlja njen prvi nastup na međunarodnoj sceni, iako je ona tehnički samo članica delegacije koju predvodi nominalni šef države, ostarjeli političar, 90-godišnji Kim Yong Nam.

Iz sigurnosnih razloga, detalji trodnevnog boravka Kim u Južnoj Koreji nisu objavljeni u javnosti.

Po dolasku na ultramoderni južnokorejski međunarodni aerodrom Incheon u Kimovom privatnom avionu - jer je sjevernokorejski nacionalni avioprevoznik pod sankcijama - ona je otputovala u Pyeongchang kako bi prisustvovala ceremoniji otvaranja Igara sa zajedničkim timom Juga i Sjevera koji će marširati pod plavo-bijelom zastavom "ujedinjenja", prenosi Associated Press.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bec
Uskršnji sajmovi u Beču i ove godine na nekoliko lokacija
20.02.2018

Na nekoliko lokacija u Beču i ove godine bit će postavljeni uskršnji sajmovi s brojnim štandovima s rukotvorinama, kulinarskim specijalitetima, muzičkim programom i zabavom za Bečlije i goste.

ol
Iranska vojska pronašla olupinu putničkog aviona na planini Dena
20.02.2018

or
Orban: Postoji šansa za integraciju Balkana u EU, migracija ne donosi korist
20.02.2018

Čelnik mađarske vlade opisao je kao sjajnu odluku da se u maju u Sofiji održi samit na kome će se raspravljati o budućnosti Balkana u EU.

SBF