Brinemo za okoliš
dan

Dogodilo se na današnji dan

09.02.2018


Dogodilo se na današnji dan 

1667. – Trinaestogodišnji rat između Rusije i Poljske okončan je mirom u Andrusovu. Rusija je dobila istočnu Ukrajinu, uključujući i Kijev.

1849. – Italijanski revolucionar Giuseppe Mazzini proglasio je Rim republikom.

1881. – Umro je ruski pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski, prema mnogim kritičarima najveći književnik svih vremena, koji je duboko, kao niko ni prije ni poslije njega, ponirao u ljudsku psihu i rasvjetljavao tajnu ljudske prirode. 

1909. – Francuska i Njemačka postigle su sporazum o Maroku, kojim je Berlin priznao posebne interese Pariza u toj sjevernoafričkoj zemlji, u zamjenu za ekonomske koncesije.

1923. – Osnovana je sovjetska državna vazduhoplovna kompanija “Dobrolet”, preimenovana 1932. u “Aeroflot”.

1934. – U Atini Grčka, Jugoslavija, Rumunija i Turska potpisale su Balkanski pakt radi očuvanja teritorijalnog poretka na Balkanu, suočenog s revizionističkom politikom zemalja poraženih u Prvom svjetskom ratu, posebno Bugarske i Mađarske, koje je podržavala fašistička Italija. Pakt se raspao pod pritiskom nacističke Njemačke i praktično je rasturen prije izbijanja Drugog svjetskog rata.

1941. – Njemački “Afrički korpus” generala Erwina Rommela prešao je iz Italije u sjevernu Afriku, što je bio uvod u teške borbe na Afričkom frontu u Drugom svjetskom ratu, okončane 1943. pobjedom savezničkih snaga, u kojima su glavninu činile britanske trupe.

1943. – Počeo je protunapad partizana u Drugom svjetskom ratu protiv združenih njemačkih, italijanskih i četničkih snaga na Neretvi, poznat kao “Bitka za ranjenike”. Do 26. februara razbijena je italijanska divizija “Murđe” i sve italijanske i četničke snage u dolinama Neretve, Rame i Drežnice. Početkom marta osam partizanskih brigada odbacilo je glavninu njemačkih trupa i svih 3.500 ranjenika prebačeno je na lijevu obalu Neretve.

1943. – U okupatorskom zatvoru u Novom Sadu u Drugom svjetskom ratu obješen je organizacioni sekretar Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Vojvodinu Svetozar – Toza Marković. U novembru 1942. u borbi je teško ranjen, poslije čega su ga zarobili mađarski fašisti i podvrgli mučenju.

1943. – Teške borbe za pacifičko ostrvo Gvadalkanal okončane su u Drugom svjetskom ratu pobjedom američkih snaga nad japanskom armijom, čime su raspršeni snovi Tokija o zauzimanju Australije.

1962. – Jamajka je postala nezavisna država u okviru britanskog Komonvelta.

1991. – Na referendumu u Litvaniji, iz kojeg su bili isključeni građani ruske nacionalnosti, više od 90 odsto birača te baltičke zemlje glasalo je za otcjepljenje od SSSR-a.

NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bec
Uskršnji sajmovi u Beču i ove godine na nekoliko lokacija
20.02.2018

Na nekoliko lokacija u Beču i ove godine bit će postavljeni uskršnji sajmovi s brojnim štandovima s rukotvorinama, kulinarskim specijalitetima, muzičkim programom i zabavom za Bečlije i goste.

ol
Iranska vojska pronašla olupinu putničkog aviona na planini Dena
20.02.2018

or
Orban: Postoji šansa za integraciju Balkana u EU, migracija ne donosi korist
20.02.2018

Čelnik mađarske vlade opisao je kao sjajnu odluku da se u maju u Sofiji održi samit na kome će se raspravljati o budućnosti Balkana u EU.

SBF