Brinemo za okoliš
kc

Strateško zanavljanje dijagnostičkih aparata u KCUS-u

08.02.2018
SARAJEVO, 8. feb 2018

Nakon završene procedure nabavke novog MRI aparata, menadžment Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo radi na pripremi nabavke novog CT i mamografskog aparata.

Riječ je o savremenim dijagnostičkim aparatima, čijom nabavkom će pacijenti imati daleko kvalitetniju i bržu zdravstvenu uslugu. 

Dva  od tri postojeća  MRI aparata, koji se trenutno koriste na Klinici za radiologiju, stari su trinaest godina, te se postavlja pitanje opravdanosti ulaganja u njihovu popravku.  Novi MRI aparat trebao bi biti u upotrebi već od maja ove godine. 

Po riječima direktorice Dijagnostičkih disciplina KCUS, prof.dr.Sandre Vegar – Zubović, očekuje se da će nabavkom novog MRI  i CT aparata, u 2018.godini,  na Klinici za radiologiju dostići broj od 300.000 pregleda, a što je u skladu s planiranom strategijom zanavljanja aparata i medicinske opreme menadžmenta KCUS.

Ova strategija zanavljanja nije postojala u KCUS do 2016.godine, što za posljedicu ima česte kvarove i veoma negativno se odražava na pacijente.  Najčešće se kvare aparati za magnetnu reozonancu.

Šef Klinike za radiologiju, mr.sc.dr.Fuad Zukić, kazao je da su i uprkos zastarjelim aparatima i kvarovima, znatno smanjene liste čekanja u odnosu na raniji period.

- Ležeći pacijenti su uvijek prioritet, te na usluge magnetne rezonance ne čekaju duže od 7 dana. 2015.godine se na neuro MRI čekalo 240, a danas je to svedeno na 70 dana. Liste čekanja za dijagnostičke pretrage dojke više ne postoje. Ranije se na ovu pretragu čekalo i više od 35 dana -  istakao je Zukić.

MRI  aparat je tokom protekla dva mjeseca bio u kvaru popravljen, te se pacijenti pozivaju po redoslijedu po kojem su prethodno naručeni.

Novi MRI aparat će znatno olakšati svakodnevni rad, ali i uprkos kvarovima u januaru se urađen 521 MRI nalaz, 2473 CT pregleda kao i 341 nalaz mamografije“, saopćeno je iz Press KCUS-a.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vakcine
Antivakcinalni lobiji dovode u rizik cijelu populaciju
10.02.2018

Goran Čerkez,pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i kordinaciju razvoja strategija,podsjeća da antivakcinalni lobiji nisu pojava novijeg datuma,već da to traje niz godina.Jedan od začetnika tog lobija je kontroverzni dr. Andrew Wakefield.koji

zv
Od trihineloze u Zvorniku oboljelo najmanje devetoro ljudi
08.02.2018

Iz resornog ministarstva upozoravaju da ovaj slučaj potvrđuje da je trihineloza i dalje aktuelna zoonoza.

sis
Smanjen broj sistematskih i kontrolnih pregleda kod djece i omladine
07.02.2018

Stoga su, potcrtala je, potrebe ove skupine za zdravstvenom zaštitom puno šire i zahtijevaju širi obim usluga koje se danas sve ne pružaju.