Brinemo za okoliš
zv

Od trihineloze u Zvorniku oboljelo najmanje devetoro ljudi

08.02.2018
BANJA LUKA, 8.feb 2018

Povodom pojave trihineloze u Zvorniku, Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) apeluju na građane da ne konzumiraju meso koje nije pregledano u ovlaštenim veterinarskim organizacijama.

Od trihineloze je u Zvorniku oboljelo najmanje devetoro ljudi, od čega je troje hospitalizirano. Svi su inficirani dimljenim mesom divlje svinje, a inficirano meso je zaplijenjeno i uništeno.

Iz resornog ministarstva upozoravaju da ovaj slučaj potvrđuje da je trihineloza i dalje aktuelna zoonoza.

-U poslednjem desetljeću imamo značajno manji broj epidemija i oboljevanja ljudi u odnosu na prethodno desetljeće. Također, imamo veći broj prijavljenih trihineloznih divljih svinja nego domaćih svinja, što govori da je trihineloza i dalje veoma prisutna među divljim životinjama u šumama RS, a da poboljšane zoohigijenske mjere u svinjarstvu smanjuju izloženost domaćih svinja ovoj zoonozi, navode iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vakcine
Antivakcinalni lobiji dovode u rizik cijelu populaciju
10.02.2018

Goran Čerkez,pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i kordinaciju razvoja strategija,podsjeća da antivakcinalni lobiji nisu pojava novijeg datuma,već da to traje niz godina.Jedan od začetnika tog lobija je kontroverzni dr. Andrew Wakefield.koji

kc
Strateško zanavljanje dijagnostičkih aparata u KCUS-u
08.02.2018

sis
Smanjen broj sistematskih i kontrolnih pregleda kod djece i omladine
07.02.2018

Stoga su, potcrtala je, potrebe ove skupine za zdravstvenom zaštitom puno šire i zahtijevaju širi obim usluga koje se danas sve ne pružaju.

SBF