Brinemo za okoliš
mi

CSU danas odobrava koalicijski sporazum, Seehofer ministar unutarnjih poslova

08.02.2018
MUENCHEN,  8. feb 2018

Glavni odbor Kršćanske- socijalne unije (CSU), bavarske sestrinske stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel danas će odobriti novi njemački koalicioni sporazum.

Horst Seehofer, čelnik CSU koji je izabran za ministra unutrašnjih poslova u novoj vladi s CDU i Socijaldemokratima (SPD), predsjedavao je sastankom glavnog odbora koji je počeo u prijepodnevnim satima u Muenchenu.

Očekuje se da Seehofer podnese izvještaj o maratonskim pregovorima - koji su se protegli iza roka od nedjelje do jučerašnjeg dana - o sporazumu obnove takozvane velike koalicije koja je vladala Njemačkom od  2013.

Očekuje se da glavni odbor odobri sporazum. Stranka neće glasati o sporazumu na vanrednoj konferenciji kakvu je zakazala CDU za 26. februar, niti će njeno članstvo glasati o sporazumu kako je planirao SPD tokom glasanja poštom od 20. februara do prvog vikenda u martu.

Seehofer je izjavio da je zadovoljan sporazumom, posebno jer je uspio da osigura stvaranje novog proširenog ministarstva unutrašnjih poslova, dajući CSU kontrolu nad imigracijom, temom oko koje se sukobljavao s Merkel. On također tvrdi da su smanjenja poreza uspjeh koji treba pripisati njegovoj stranci. 

CSU će zadržati nadležnost nad ministarstvima saobraćaja i digitalne infrastrukture i razvoja, prenosi dpa.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

eu
EU priprema sankcije mijanmarskim generalima
22.02.2018

Nije bilo rasprave o imenima generala kojima će biti uvedene sankcije, ali su Sjedinjene Države saopćile u decembru da će sankcionirati general majora Maung Maung Soea

ru
Navalny pušten na slobodu nakon policijskog privođenja
22.02.2018

Ruski opozicioni lider Alexei Navalny rekao je da ga policija pustila u četvrtak sat vremena nakon što je bio u pritvoru u Moskvi.

rus
Nebenzia rekao Haley: Rusija ima legalno izabranu vladu, a ne "Putinov režim"
22.02.2018

Kako je rekao ruski diplomata, "nekim državama teško je prihvatiti očigledne stvari".

SBF