Brinemo za okoliš
tuzi

Obilježena druga godišnjica ubistva Dženana Memića

08.02.2018
Piše: Dena Novalić

Na drugu godišnjicu stradanja 21- godišnjeg Dženana Memića, građani Sarajeva okupili su se ispred Sarajevo City Centra kako bi i šesti put učestvovali u protestnoj šetnji koju su organizovali porodica i prijatelji Memića. Nezadovoljni su radom pravosudnih i policijskih struktura Kantona Sarajevo u slučaju smrti ovog mladića. Nakon protestne šetnje Muriz Merić, otac stradalog, je Tužilaštvu Kantona Sarajevo podnio zahtjev za ostavkama Glavne kantonalne tužiteljice u ovom predmetu Dalide Burzić, te Merisa Ćate, Seada Kreštalice, Ivana Petkovića, Amina Ruždića, Dragana Slijepčevića, Mladena Furtule, Aide Topalović i Šejle Heljić.Njihove ostavke zatražene su zbog, kako je navedeno, nesavjesnog rada i prikrivanja istine, selektiranja i prikrivanja dokaza, dezavuisanja Ustavnog suda BiH, Tužilaštvas FBiH i prikrivanja grešaka postupajućeg tužioca. Ćato je, navodi se u zahtjevu, tvrdio da ne postoje dodatni i skriveni dokazi koje je tražila odbrana, ali se naknadno utvrdilo da govore neistinu. 


Porodica Memić zatražila je i ostavke Glavnog federalnog tužioca Zdravka Kneževića i federalnih tužilaca Vlade Miškovića, Tihomira Jurke i Hajrije Hadžiomeroviž-Muftić zbog „svjesno učinjenih propusta u kontroli rada Tužilaštva Kantona Sarajevona predmetu Dženan Memić kojima je omogućeno vođenje istrage u krivom smjeru...“      
Građani u protestnoj šetnji su oko ruku imali žute trake, nosili su transparente na kojima je pisalo: „Kada zulum postane pravilo, borba za pravdu postaje obaveza", "Nečista savjest Hamze Žuje", "Stručnost Ševala Kovačevića po narudžbi", "Ustavni sud ne smije ustaviti istinu", "Lažna amnezija koštala je ovu državu stotine hiljada"...Žute trake, objasnio je otac stradalog Dženana, simboliziraju građane drugog reda, jer je, kako je objasnio, bilo pokušaja da se današnji protesti zabrane, te da ministar saobraćaja KS Mujo Fišo nije želio potpisati dozvolu za njihovo održavanje.


Porodica Memić je uvjerena da je Dženan ubijen te da su u ovom slučaju skrivani dokazi, a ne da je preminuo usljed posljedice saobraćajne nesreće zbog koje se danas sudi Ljubi i Bekriji Seferoviću. Smatraju da je suđenje samo farsa. Od početka tvrde da krivci za Dženanovu smrt nisu privedeni pred lice pravde, da je on ubijen, a da pravu istinu zna njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap koja je kobne noći bila s njim, a koja, navodno, ima amneziju.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sun
U većem dijelu BiH sutra sunčano, u večernjim satima naoblačenje
16.02.2018

Za Krajinu, sjever i sjeveroistok Bosne sutra prijepodne se prognozira magla ili niska naoblaka. U ostatku BiH bit će pretežno sunčano.

sta
Statistika će igrati bitnu ulogu u daljnjem napretku BiH ka EU
16.02.2018

To je izjavio povodom današnjeg početka novog Twinning projekta " Podrška reformi statističkog sistema u Bosni i Hercegovini".

cci
CCI pozivaju vlasti da se uhvate u koštac s problemom odlaska mladih iz zemlje
16.02.2018

Predstavljajući izveještaj o monitoringu rada Vlade i Parlamenta FBiH naveo je da je u prošloj godini usvojeno 16 zakona, dok 22 zakona uopšte nisu razmatrana ni u jednom domu Parlamenta FBiH.