Brinemo za okoliš
kim

Sestra Kim Jong Una dolazi u Pyeongchang, na sastanku s predsjednikom Moonom

08.02.2018
SEUL, 8. feb 2018

Južnokorejski predsjednik planira da se sastane sa sestrom sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i ostalim visokim sjevernokorejskim zvaničnicima  kada budu posjetili Jug u ovoj sedmici na Zimskoj Olimpijadi, saopćio je u četvrtak predsjednički portparol.

Kim Yo Jong, za koju se vjeruje da ima tridesetak godina, bit će prva članica vladajuće sjevernokorejske porodice koja će posjetiti Jug od od Korejskog rata iz perioda 1950-53. godine.

Ona će doputovati u petak privatnim avionom kako bi prisustvovala ceremoniji otvaranja Igara u Pyeongchangu i u subotu će biti gošća južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina na radnom ručku, saopćio je predsjednički portparol Kim

Ne očekuje se da će njihov susret dovesti do trenutnog popuštanja napetosti oko sjevernokorejskog razvoja nuklearnog oružja, ali i samo održavanje takvog sastanka izgledalo je nezamislivo prije samo nekoliko mjeseci. 

Moon gleda na Olimpijadu kao priliku za otvaranje diplomatskih kanala prema Sjevernoj Koreji nakon godine povišenih napetosti zbog njenog nuklearnog i raketnog programa, prenosi AP.
 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

mos
Za obnovu Iraka međunarodna zajednica obećala 30 milijardi dolara
16.02.2018

- Osjećamo da je svijet uz nas. Kad smo pobijedili ISIL sada moramo pobijediti i u obnovi države - rekao je Abadi.

til
Sastanak Cavusoglu i Tillerson: Dogovorena normalizacija odnosa Turske i SAD-a
16.02.2018

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u petak kako su njegova zemlja i Sjedinjene Države odlučili normalizirati odnose.

sad
Cruz najavio masovno ubistvo u komentarima na internetu, FBI bio obaviješten
16.02.2018

Cruz je legalno kupi oružje kojim je počinio drugo najgore masovno ubistvo u školama u Sjedinjenim Državama.