Brinemo za okoliš
bb

Grad Bihać se pridružio mreži gradova i općina u borbi protiv korupcije

08.02.2018
BIHAĆ, 8. feb 2018

Memorandum o saradnji koji je dio ugovora između Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Centra za razvoj medija i analize (CRMA) za realizaciju projekta “Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva ACCOUNT”, potpisali su Udruženje Infohouse i Grad Bihać. 

Udruženje Infohouse glavni je partner Udruženja CRMA u realizaciji ovog projekta i zaduženo za koordiniranje aktivnosti na izgradnji kapaciteta nevladinih organizacija i odabranih općina/gradova na izradi strategija i akcionih planova za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou.

Kako su istakli potpisnici Memoranduma, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić i predsjednica Udruženja Infohouse Dženana Alađuz, predmet potpisanog Memoranduma je utvrđivanje mehanizama saradnje, uključujući formiranje zajedničke radne grupe, tehničku podršku, razmjenu informacija i promociju s ciljem smanjenja korupcije i povećanja prevencije u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou.

Alađuz je kazala da joj je drago što je gradonačelnik Fazlić prepoznao važnost borbe protiv korupcije, i da je spreman da otvori vrata svim građanima koje interesuje rad uprave i ostvarivost budućeg akcionog plana za borbu protiv korupcije, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća.

Kada su u pitanju obaveze lokalne zajednice, Grad Bihać će odrediti osobu koja će koordinirati aktivnostima, te izabrati članove radne grupe koja će na osnovu unaprijed definisane metodologije rada učestvovati u procesu izrade strategije/akcionog plana za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou.

U proteklom periodu 28 lokalnih zajednica potpisalo je  memorandume o saradnji o izradi akcionih planova za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou. Ovi planovi bi trebali doprinijeti većoj transparentnosti, utrošku budžetskih sredstava, boljoj organizaciji rada, smanjenju zloupotreba lokalne administracije, ali i poboljšanju općih uslova života građana.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

fna
Počeo sastanak o reformi Izbornog zakona BiH
22.02.2018

ero
Bešlić s radnicima Hotela "Ero", najavljen sastanak s Novalićem
22.02.2018

Radnici "Ere" nadali su se da će se nakon prodaje zgrade hotela riješiti i njihov status.

sn
U Bosni sutra snijeg i susježica, u Hercegovini kiša
22.02.2018

U Bosni će sutra biti oblačno. Slab snijeg se prognozira uglavnom u Krajini, zapadu i dijelu sjevera Bosne, rijeđe u centralnim područjima. Na jugozapadu Bosne prijepodne kiša ili susnježica.

SBF