Brinemo za okoliš
zoi

Na današnji dan prije 34 godine otvorene 14. ZOI u Sarajevu

08.02.2018
SARAJEVO, 8. feb 2018

Na današnji dan prije 34 godine u Sarajevu su otvorene 14. zimske olimpijske igre, jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Bosne i Hercegovine.

Međunarodni olimpijski komitet je organizaciju igara povjerio Sarajevu, 1978. godine na zasijedanju u Atini. U  konkurenciji su još bili japanski Sappori i švedski gradovi Falun i Göteborg zajedno. 

Na igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja. Ceremoniji svečanog otvaranju na stadionu Koševo prisustvovalo je 60.000 gledalaca, i oko dvije milijarde ljudi preko TV-a. Olimpijski plamen je upalila klizačica Sanda Dubravčić, a olimpijskui zakletvu je izgovorio alpski skijaš Bojan Križaj.  

Takmičenja su održana u alpskom skijanju (Bjelašnica i Jahorina), bobu i sankanju (Trebević), hokeju i umjetničkom klizanju (Zetra i Skenderija), biatlonu, nordijskom skijanju i skokovima  (Igman). 

Najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili britanski par u umjetničkom klizanju  Jayne Torvill - Christopher Dean, istočnonjemačka klizačica Katarina Witt, pobjednik olimpijskog pusta na Bjelašnici Amerikanac  Bill Johnson, Finkinja Marja-Liisa Hämäläinen u skijaškom trčanju, te Kanađanin Gaétan Boucher i Njamica Karin Enke u brzom klizanju.

Od domaćih takmičara iz tadašnje SFR Jugoslavije najveći uspjeh ostario je slovenski alspki skijaš Jure Franko, koji je osvojio srebro u veleslalomu, što je prva tada bila prva madalja za SFRJ na zimskim olimpijadama.

Organizacija igara dobila je najveću ocjenu zvaničnika MOK-a. Na ceremoniji zatvaranja 14. ZOI u Zetri tadašnji predsjednik MOK-a Juan Antonio Samaran je rekao da su to do tada bile najbolje organizorane igre.

Organizacija 14. ZOI koštala je 142,6 miliona dolara, a polovina prihoda ostvarena je od prodaje prava na TV-prijenose. Sarajevu je nakon olimpijade, uz brojne objekte, ostalo 2.850 novoizgrađenih stanova, više hotela, a bilo je otvoreno i 9.500 novih radnih mjesta.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kli
Uspješni nastupi bh. brzoklizača na takmičenju u Sarajevu
20.02.2018

Takmičenje je održano proteklog vikenda u dvorani "Juan Antonio Samaranch" u sarajevskoj Zetri, a poslužilo je kao testno takmičenje za zimsku olimpijadu mladih EYOF 2019.

pe
Pezer: Cilj ući među elitu svjetskih bacača kugle
19.02.2018

Najbolji bosanskohercegovački bacač kugle Mesud Pezer proteklog vikenda ostvario je izuzetan uspjeh, osvojivši prvo mjesto na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu.

bas
Plasman karijere Bašića, Federer najstariji igrač na vrhu ATP liste
19.02.2018

Bosanskohercegovački teniser Mirza Bašić ostvario je najbolji plasman u karijeri na ATP listi.

SBF