Brinemo za okoliš
er

Rusija, Turska i Iran u Istanbulu održavaju samit o Siriji

08.02.2018
ANKARA, 8. feb 2018

Turska i Rusija usaglasile su se u srijedu da će njihov naredni samit s Iranom na kome bi raspravljali o sirijskom sukobu biti održan u Istanbulu, saopćio je izvor iz turskog predsjedništva.

Izvor je kazao da su se turski predsjednik Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin također dogovorili u telefonskom razgovoru o uspostavi vojnih posmatračkih položaja u sirijskoj regiji Idlib, kao i da su raspravljali o humanitarnoj situaciji u oblasti Istočna Ghouta, u blizini Damaska.

Kremlj je također saopćio da su se Putin i Erdogan usuglasili oko jačanja saradnje vojnih i sigurnosnih službi dvije zemlje u Siriji u borbi protiv terorizma.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je bilo riječi o eventualnom sastanku čelnika Rusije, Turske i Irana, ali da nikakav datum nije dogovoren, prenosi Reuters pozivajući se na rusku novinsku agenciju RIA Novosti.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

eu
EU priprema sankcije mijanmarskim generalima
22.02.2018

Nije bilo rasprave o imenima generala kojima će biti uvedene sankcije, ali su Sjedinjene Države saopćile u decembru da će sankcionirati general majora Maung Maung Soea

ru
Navalny pušten na slobodu nakon policijskog privođenja
22.02.2018

Ruski opozicioni lider Alexei Navalny rekao je da ga policija pustila u četvrtak sat vremena nakon što je bio u pritvoru u Moskvi.

rus
Nebenzia rekao Haley: Rusija ima legalno izabranu vladu, a ne "Putinov režim"
22.02.2018

Kako je rekao ruski diplomata, "nekim državama teško je prihvatiti očigledne stvari".

SBF