Brinemo za okoliš
par

Pariz optužio Tursku da krši međunarodno pravo, Ankara odmah odgovorila

08.02.2018


PARIS, 8. feb 2018

Francuski ministar vanjskih poslova izjavio je  da Turska i Iran krše međunarodno pravo provodeći vojne akcije u Siriji, što je do sada najžešća kritika ofanzive koju je pokrenula Ankara protiv kurdskih milicija, prenosi Reuters.

Jean-Yves Le Drian je, također, potvrdio da postoje indicije kako je sirijski režim koristio otrovne gasove protiv civila. Na pitanje da li on zahtjeva da se turske snage povuku iz Sirije rekao da je bi volio da se "povuku svi oni koji ne treba da budu u Siriji, uključujući i iransku miliciju i Hezbollah".

On nije eksplicitno pozvao tursku vojsku da se povuče iz ofanzive protiv milicija koje smatra terorističkim, ali je rekao da Ankara ne bi trebala da "pogoršava sukobe".

- Uspostavljanje sigurnosti na granicama ne znači ubijanja civila i to se mora osuditi. U opasnoj situaciji u Siriji, oni ne bi trebali dodavati ulje na vatru – rekao je Le Drien.

Međutim, vrlo brzo mu je odgovorio turski ministar za Evropu Omer Celik kazavši kako su izjave francuskog šefa diplomatije pokazatelj "dvostrukih standarda kada je terorizam u pitanju".

- Turska poštuje međunarodno pravo. Oni koji ga krše i čine zločine su oni koji naoružavaju PYD-YPG terorističke grupe – rekao je Celik.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bec
Bečki metro slavi 40. rođendan
23.02.2018

Metro je počeo s radom 25. februara 1978. godine, odnosno deset godina nakon odluke gradskog vijeća o njegovoj gradnji, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

skol
Naoružani zamjenik šerifa nije ušao u školu na Floridi tokom napada
23.02.2018

Naoružani oficir koji je bio na dužnosti u srednjoj školi u Floridi u kojoj je prošle sedmice napadač ubio 17 ljudi stajao je pred školskom zgradom i nije intervenirao, saopćio je lokalni šerif.

mij
U Mijanmaru buldožeri brišu s lica zemlje sela Rohinja
23.02.2018

SBF