Brinemo za okoliš
fo

Odabrano idejno rješenje za zeničku Vijećnicu i gradski trg

08.02.2018
ZENICA, 8. feb 2018

Žiri za izbor najboljeg idejnog rješanja uređenja centralnog gradskog trga i gradske Vijećnice Zenice odabrao je pobjednike međunarodnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa.

Prvu nagradu je osvojio rad grupe arhitekata iz Makedonije i Slovenije, u kojem su autorica Katarina Vidimce, te koautori Silvija Shaleva, Mirjana Lozanovska i Erik Jurišević.

Drugo mjesto zauzeo je arhitekta Adnan Pašić iz Sarajeva, trećeplasirani je rad tima "Multiplan Arhitekti" iz Ljubljane, četvrtoplasirani je  Vladimir Bojković iz Crne Gore, a peti je rad Vernesa Čauševića i "Projekt V Arhitektura".

Na ovaj međunarodni konkurs pristiglo je 31 idejno rješenje, a stručni žiri je u obrazloženju za prvonagrađeni rad istakao da je na uspješan način riješio makro i mikro urbanističku situaciju.

- Zgrada nije previsoka, ali predstavlja novi znak u prostoru koji dobro završava fizionomiju trga. Sve građevine su prepoznatljivog arhitektonskog jezika na tom području i ništa ne treba ulaziti u konkurenciju izgleda, ima neutralnu fasadu, a vertikalnom proporcijom govori o prisustvu gradske vijećnice - rečeno u obrazloženju prvonagrađenog rada.

Izabrani radovi biće nagrađani sa 20.000 KM za prvonagrađeni, drugoplasirani će biti nagrađen s 10.000 KM, trećeplasirani s 6.000 KM, a dva otkupljena rada sa po 2.000 KM.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sun
U većem dijelu BiH sutra sunčano, u večernjim satima naoblačenje
16.02.2018

Za Krajinu, sjever i sjeveroistok Bosne sutra prijepodne se prognozira magla ili niska naoblaka. U ostatku BiH bit će pretežno sunčano.

sta
Statistika će igrati bitnu ulogu u daljnjem napretku BiH ka EU
16.02.2018

To je izjavio povodom današnjeg početka novog Twinning projekta " Podrška reformi statističkog sistema u Bosni i Hercegovini".

cci
CCI pozivaju vlasti da se uhvate u koštac s problemom odlaska mladih iz zemlje
16.02.2018

Predstavljajući izveještaj o monitoringu rada Vlade i Parlamenta FBiH naveo je da je u prošloj godini usvojeno 16 zakona, dok 22 zakona uopšte nisu razmatrana ni u jednom domu Parlamenta FBiH.