Brinemo za okoliš
dan

Dogodilo se na današnji dan

08.02.2018


Dogodilo se na današnji dan 

1587. – Pogubljena je škotska kraljica Mary Stuart, koja je prethodno 19 godina provela u zatvoru pod optužbom za kovanje zavjere protiv engleske kraljice Elizabeth Prve. 

1861. – Južne članice SAD – Alabama, Florida, Džordžija, Luizijana, Misisipi i Teksas odvojile su se od Unije i osnovale Konfederaciju država Amerike. Te države su se protivile oslobađanju robova, ali i sve jačem ekonomskom utjecaju industrijski razvijenog Sjevera. Konfederaciji su se kasnije priključili Arkanzas, Sjeverna Karolina, Virdžinija i Tenesi. To je izazvalo američki Građanski rat, završen 1865. kapitulacijom južnih država.

1863. – Pruska i Rusija sklopile su savez da bi ugušule revoluciju u Poljskoj.

1904. – Japan bez objave rata napao rusku flotu u Port Arthuru, čime je počeo rusko-japanski rat. Rusija je gubila bitku za bitkom, a pomorski poraz kod Cušime, revolucija u Rusiji i pritisak Velike Britanije, SAD i Francuske, primorali su je da 1905. mirom u Portsmouthu preda Japanu južnu polovinu poluostrva Sahalin i Port Arthur s okolinom i prihvati da južna Mandžurija i Koreja potpadnu pod uticaj Japana.

1915. – Premijerno je prikazana kontroverzna američka povijesna drama Rađanje jedne nacije (The Birth of a Nation), u režiji D. W. Griffitha. Ovaj nijemi film govori o usponu Ku Klux Klana u SAD-u, te je još tada bio na zlu glasu zbog opravdavanja rasne segregacije i pozitivnog odnosa prema Klanu.

1931. – Rođen je američki filmski glumac James Dean, simbol uznemirene i pobunjene mladosti poslije Drugog svjetskog rata, čiji je tragičan kraj u automobilskoj nesreći 1955. godine, u 24. godini starosti, doprinio da preraste u svojevrstan mit. Filmovi: “Istočno od raja”, “Buntovnik bez razloga”, “Div”.

1937. – Trupe generala Francisca Franca u Španskom građanskom ratu, uz pomoć 15.000 vojnika fašističke Italije, zauzele su Malagu.

1940. – Nacisti su u Drugom svjetskom ratu strijeljali svakog desetog stanovnika iz dva poljska sela u blizini Varšave.

1942. – U manastiru Ostrog skupština crnogorskih i bokeljskih patriota je u Drugom svjetskom ratu pozvala sve rodoljube na jedinstvo u oružanoj borbi protiv fašističkih okupatora, bez obzira na ranije političke i partijske podjele.

1943. – Sovjetska armija je u Drugom svjetskom ratu oslobodila grad Kursk, koji su Nijemci okupirali 1941.

1955. – Sovjetski premijer Georgij Maljenkov prinuđen da podnese ostavku, a na položaju predsjednika vlade naslijedio ga je Nikolaj Bulganjin.

1963. – Predsjednik Iraka general Abdul Karim Kasem svrgnut državnim udarom i strijeljan, a novi šef države postao je pukovnik Abdul Salem Muhamad Aref.

1975. – Sovjetski i američki kosmonauti počeli su zajedničke pripreme za letove “Sojuz-Apolo”.

1984. – U Sarajevu su otvorene 14. zimske Olimpijske igre na stadionu “Koševo”, na kojima su učestvovali sportisti 49 država, najviše do tada u istoriji zimskih igara. Svečanosti je prisustvovalo 50.000. gledaoca.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

mos
Za obnovu Iraka međunarodna zajednica obećala 30 milijardi dolara
16.02.2018

- Osjećamo da je svijet uz nas. Kad smo pobijedili ISIL sada moramo pobijediti i u obnovi države - rekao je Abadi.

til
Sastanak Cavusoglu i Tillerson: Dogovorena normalizacija odnosa Turske i SAD-a
16.02.2018

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u petak kako su njegova zemlja i Sjedinjene Države odlučili normalizirati odnose.

sad
Cruz najavio masovno ubistvo u komentarima na internetu, FBI bio obaviješten
16.02.2018

Cruz je legalno kupi oružje kojim je počinio drugo najgore masovno ubistvo u školama u Sjedinjenim Državama.